۵۰۰۰ کیلومتر خط آهن خاک می خورد!
سالاری،کارشناس حوزه ریلی:نادرست ترین کار ممکن احداث مسیرهای یک خطه است زیرا سرعت سیر و خدمات رسانی کاهش می یابد
رئیس کارگروه فنی واگنهای باری انجمن صنفی شرکتهای حمل و نقل ریلی و خدمات وابسته ضمن تشریح دلایل عقبماندگی صنعت ریلی در کشور، معتقد است یکی از چالشهای صنعت ریلی احداث خطوطی است که تقاضایی برای آن وجود ندارد و صرفا منابعی برای آن ها هزینه شده و در حال حاضر خاک میخورند.
احسان سالاری درباره چرایی عقب ماندگی صنعت ریلی کشور و برابر نبودن عرضه و تقاضا در این بخش اظهار کرد: عقب ماندگی صنعت ریلی را می توان در چند بخش دسته بندی کرد. یک موضوع مربوط به فناوری است. دنیا به یک نتایجی در این بخش رسیده و آن را انجام می دهد اما ما هنوز درگیر موضوعات کارشناسی هستیم.
از تجارب دنیا استفاده نمیکنیم
وی افزود: برای مثال در برقی کردن قطارها در سطح کارشناسی بحث داریم و به تجارب مشابه در دنیا توجهی نمی کنیم. دنیا دیگر از لکوموتیو دیزل الکتریک استفاده نمی کند، زیرا خرابی آن بالا بوده و نگهداری آن سخت است. به عنوان مثال کره جنوبی بیش از ۱۰ سال است که لکوموتیوهای دیزل الکتریک خود را کنار گذاشته و خطوطش را برقی کرده است. لکوموتیو دیزل الکتریک، یعنی یک نیروگاه سیار که بر روی ریل حرکت می کند و قطعا نیروگاه هم مشکلات زیادی دارد و هر لحظه ممکن است خاموش شود و در هرکدام از بخش ها مشکل ساز شود. دنیا این را فهمیده است که خطوط ریلی را باید برقی کرد، یعنی یک نیروگاه سیکل ترکیبی با بازدهی بالای ۸۰ درصد ایجاد و از برق آن در خطوط ریلی استفاده می کند به جای این که از لکوموتیو دیزل الکتریک با بازدهی کمتر از ۳۰ درصد استفاده کند.
این کارشناس حوزه ریلی تصریح کرد: وقتی لکوموتیو برقی شود، برق آن قطع نخواهد شد، زیرا نیروگاه اختصاصی برای آن در نظر گرفته می شود و به شبکه متصل است. از طرفی این لکوموتیوها خراب نمی شود، زیرا به جز چند موتور الکتریکی قطعه دیگری ندارد اما ما هنوز در خانه اول قرار داریم که آیا قطارها را برقی کنیم یا خیر.
سالاری در ادامه گفت: چند سال است که لکوموتیوهای دیزل کره جنوبی را که در مرحله اسقاط قرار گرفته، وارد کشور کرده و اصطلاحا دستی بر سر و روی آن می کشیم و با کمی تعمیرات آن را وارد شبکه می کنیم تا در خطوط سیر کنند. چه کسی قرار است این فرایند را قطع کند و راهآهن را به سمت برقی شدن سوق دهد؟ لازم نیست در مرحله اول تمام خطوط برقی شود، می توانیم یک مسیر کوتاه ۵۰۰ کیلومتری را در ابتدا برقی کنیم و در ادامه برقی سازی به کل شبکه تسری یابد.
شانس خراب شدن و نشدن قطارها ۵۰ درصد است
وی در بخش دیگری از صحبتهایش به سخنان اخیر مدیرعامل راه آهن اشاره کرد و گفت: مدیرعامل راه آهن در اظهارات اخیر خود گفته که آماده به کاری لکوموتیوهای ما کمتر از ۵۰ درصد است،این یعنی یک لکوموتیوی که شروع به حرکت کند به احتمال ۵۰ درصد در راه خراب می شود، یعنی خراب شدن یا نشدن لکوموتیو شانس ۵۰ درصدی دارد!
وی در ادامه دیگر عقب ماندگی این صنعت را احداث مسیرهای یک خطه دانست و بیان کرد: هر خط جدیدی که احداث می کنیم یک خطه است. برای مثال یک خط اراک را به همدان وصل می کند و از آن جا به کرمانشاه می رود. این خط برای چیست؟ یک خطه بودن آن چقدر می تواند به جابه جایی مسافر و بار در مدت زمان کوتاه کمک کند؟ یا مثلا مسیر یک خطه زاهدان به بافق چقدر می تواند کارایی داشته باشد؟
احداث مسیرهای یک خطه اشتباه است
رئیس کارگروه فنی واگن های باری انجمن صنفی شرکت های حمل و نقل ریلی و خدمات وابسته افزود: نادرست ترین کار ممکن همین احداث مسیرهای یک خطه است، زیرا سرعت سیر و خدمات رسانی کاهش می یابد. مسافر دیر می رسد و بار هم دیر می رسد و ظرفیت هم بسیار کاهش می یابد. تک خطه بودن، ظرفیت ما را در بسیاری از مسیرها پایین آورده است.
وی بیان کرد: احداث خط دوم به اندازه خط اول هزینه بر نیست، زیرا زیرساخت ها با خط اول فراهم شده است اما به نظر می رسد احداث خط در این مملکت حرکت سیاسی است و همه مراکز استان ها می خواهند به شبکه وصل شوند در حالی که فعلا نیاز نیست همه استان ها به خطوط ریلی متصل شوند.سالاری در ادامه اظهار کرد: گفته می شود ۵۰۰۰ کیلومتر خط ریلی کشیده شده که هیچ تقاضایی برای آن نیست، این یعنی منابع حیف و میل شده است، زیرا خطی کشیده ایم که به درد کسی نمی خورد و تقاضایی نیست. این ها پول مملکت است و نباید این گونه مصرف شوند. ما می گوییم یک خط ساخته شود ولی درست، نه این که هزار خط ساخته شود و کلی هزینه بر باشد ولی تقاضایی برای آن ها نباشد و خاک بخورند.