محمد جواد رنجبر- براساس نتایج نظرسنجی ملی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) که در روزهای ۱۷ و ۱۸ تیر ماه جاری به صورت تلفنی با جامعه آماری شهروندان کل کشور (اعم از شهر و روستا) انجام شده است، ۷۰ درصد مردم ایران حداقل از یکی از شبکه های اجتماعی مجازی استفاده می کنند.به گزارش خراسان، در این نظرسنجی از پاسخ گویان پرسیده شده «شما اکنون از کدام شبکه اجتماعی استفاده می کنید؟» که 42.8 درصد پاسخ داده اند واتساپ، 42.4 درصد تلگرام و 39.5 درصد نیز اینستاگرام را اعلام کرده اند. پس از این سه شبکه اجتماعی، سروش با 2.8 درصد، فیس بوک با 2.3 درصد، توئیتر با 1.9 درصد ، لاین با هشت دهم درصد، بله با هفت دهم درصد، آی گپ با شش دهم درصد، گپ با نیم درصد، بیسفون با دو دهم درصد و ساینا با یک دهم درصد قرار دارد. 30.4 درصد نیز اعلام کرده اند که از هیچ شبکه اجتماعی مجازی استفاده نمی کنند. البته پاسخ گو می توانسته چند گزینه را برای پاسخ انتخاب کند.
مقایسه استفاده کنندگان از شبکه های اجتماعی مجازی
مقایسه نظرسنجی تیرماه جاری ایسپا با نظرسنجی اسفندماه این مجموعه نشان دهنده کاهش استفاده از تلگرام و افزایش استفاده از واتساپ و اینستاگرام است.بر اساس نظرسنجی اسفند ماه 97 ایسپا با جامعه آماری شهروندان کل کشور، استفاده از تلگرام 55.9 درصد بوده که در تیرماه جاری با 13.5 درصد کاهش به 42.4 درصد رسیده است. همچنین واتساپ با 17.7 درصد افزایش از 25.1 به 42.8 درصد و استفاده از اینستاگرام هم با 13.6 درصد افزایش از 25.9 درصد به 39.5 درصد رسیده است.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
اکرم انتصاری- ادبیات کلاسیک فارسی، خانه شعر و قصههایی است که هر کدام یک راوی دارند. بهروز غریبپور سالها به دنبال ارائه این قصهها و اشعار به شکلی تازه است. او با بردن این روایتهای داستانی و شعری به دل اپرای عروسکی، طرحی نو در انداخته و حال بعد از گذشت 11 سال از اجرای اولین اپرای عروسکی خود به نام عاشورا، به سراغ خواجوی کرمانی رفته؛ شاعری که آرامگاهش در شیراز است و برخی معتقدند حافظ در دیوان خود سخت تحت تاثیر او بوده است. به گفته این نویسنده و کارگردان، هم اکنون مذاکراتی از سوی مسئولان فرهنگی استان کرمان با مدیریت بنیاد فرهنگی هنری رودکی، برای اجرای این اپرا انجام شده است تا زندگی و اندیشه این شاعر بعد از اپرای مولانا، خیام، نظامی، سعدی و حافظ، سهم خواجوی کرمانی باشد. در ادامه گفتوگوی ما را با بهروز غریبپور خواهید خواند.
با نگاهی به کارنامه هنریتان میتوان متوجه وجود دغدغه بازخوانی ادبیات کلاسیک در شما شد. این دغدغه را درباره خواجو هم داشتید؟
بله. من آرزو میکنم درباره هریک از شاعران بلندپایه ایرانی، اپرایی بنویسم و خواجو جزو این فهرست بود. متاسفانه خواجو یک نابغه ناکام بوده و هست و سرنوشت تراژیکی دارد. امیدوارم بتوانم سرنوشت او را روی صحنه ببرم. در خصوص دیگر شاعران هم، طرحهای فراوانی دارم اما میدانید که هر کمبود اقتصادی که برای ما رخ می دهد، اول گریبان فرهنگ و هنر را میگیرد. اینگونه نیست که من اراده کنم و فورا تحقق پیدا کند، تامین شرایط مالی یک اثر، دشوارتر از نوشتن و تولید خود اثر است.
از آنجا که هنوز در ایران اپرای عروسکی مفهوم رایجی نیست، ممکن است درباره ساز و کار این اپرا، به صورت ساده توضیح دهید؟
در ابتدا برای اجرای هر اپرا باید یک نمایش نامه یا لیبرتوی منظوم وجود داشته باشد. نوشتن یک متن منظوم دراماتیک، دهها برابر از یک نمایش نامه غیرمنظوم دشوارتر است. این دشواری زمانی بیشتر میشود که زبان مولوی، حافظ، سعدی و... را در متن به کار میبرید. کاری که پیش از من توسط هیچ کس تجربه نشده بود. تصور کنید متن اپرای مولوی، حاصل غور و کنکاش من در هزاران مصرع شعر بوده است. پس از این، نوبت به طراحی، ساخت موسیقی، انتخاب دهها خواننده، ساختن عروسکها، صحنه و تمرینها میرسد که اگر عاشق نباشی در هر مرحلهای، جان به لبت میرسد و از نفس میافتی.
علاقهتان به این کار قابل تحسین است. شما در اپرای عروسکی از عروسکهای نخی یا ماریونت استفاده میکنید. جدیترین چالشتان در روزهای اولِ کار کردن با این عروسکها چه بود؟
در شرق و غرب، عروسکهای نخی با مفاصل حرکتی و بالطبع تعداد زیاد نخهای حرکتی وجود داشته و دارند. این عروسکها اغلب در خدمت نمایشهای انفرادی قرار می گیرند و جنبه به رخ کشیدن مهارتهای ساخت و بازیدهندگی دارند. در حالی که من به دنبال بازی رئالیستی عروسکها هستم، به نحوی که تماشاگر احساس کند با بازیگران زنده روبهروست. به همین دلیل، من از جمیع لحاظ باید نوآوری میکردم تا یک شیوه ویژه خودم را به وجود بیاورم که مطلقا نظیری در جهان نداشته باشد.
از روند ساخت اپرا بگویید. به طور معمول ساخت هر اپرا از مرحله پیشتولید تا انتها چقدر زمان میبرد؟
منهای تلاش فردی خود من که به درازای عمرم طول کشیده و میکشد، حداقل دوسال تلاش بیوقفه، با به کارگیری جمع عاشقان گروه تئاتر عروسکی آران و آهنگ سازان و آواگران، خواننده و بازیگران لازم است تا یک اثر به مرحله اجرا برسد.
طی یک اپرای عروسکی چند نفر درگیر بازیدهندگی یک عروسک هستند؟
هر عروسک یک تا دو بازیدهنده دارد. گروه ما 30 تا 40 نفر عضو دارد که حداقل 30 و حداکثر 40نفر در هر اثر حضور پیدا میکنند.
به طور معمول مردم عروسک را به عنوان یک عنصر کودکانه میشناسند. چطور توانستید بزرگ ترها را با عروسکها آشتی دهید و آنها را به تماشای اپرا بنشانید؟
این استنباط غلط از غرب آغاز شد. عروسکها در شرق و از هزاران سال پیش، درخدمت عالیترین مفاهیم بشری بودهاند. من به سنتها برگشتم و اعتبار عروسکها را با به خدمت گرفتنشان در راستای اندیشههای عمیق عرفانی و اجتماعی به آنها برگرداندم. تماشاگران هم به تدریج جایگاه ویژهای برای این نوع نگاه به نمایش عروسکی قائل و با ما همراه شدند.
بعد از هر اپرا، سرنوشت عروسکها چه میشود؟
همه عروسکها در موزه اپرای عروسکی آران نگهداری و به موقع در رپرتوارها به کار گرفته میشوند.
در اپراهای عروسکیتان از صدای خوانندههای زیادی استفاده کردید. قصد ندارید دوباره با همایون شجریان که در اپرای شمس و مولانا درخشان خواند، همکاری کنید؟
چراکه نه؛ امیدوارم.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
در روزهایی که هزینههای برگزاری یک مراسم معمولی ازدواج، هوش از سر جوانها میپراند، بعضیها هستند در روزی که نه فامیلشان دعوت شده و نه آشناهای دیگرشان در مراسم حضور دارند، به همراه همسرشان، عروس و داماد میشوند تا بدون استرس مراسم عروسی و خستگیهای ناشی از آن، چندتا عکس و فیلم بگیرند و روز عروسیشان پخش کنند. بنابراین باید آرایشگاه بروند، لباس عروس بخرند، خودرو عروس را گل بزنند و... . این مراسم میشود فرمالیته و انگار این دختر و پسر، دو بار مراسم عروسیشان را برگزار میکنند! این مورد را بگذارید در کنار تعداد سکههای مهریه که باید بر اساس سال میلادی تولد دختر باشد و توجه ویژه به ستهای رنگی وسایل عروس که همهشان جزو رسمهای خانوادگی دو طرف محسوب میشود! این رسم و رسومها که معلوم نیست از کی و چطور وارد سنتهای ما شدند، گاهی چنان دست و پاگیر میشوند که با هیچ دودوتایی نمیتوان به نتیجه چهار رسید و مراسم عروسی را برگزار کرد. گاهی خود عروس و داماد راضی به یک مراسم ساده و خودمانی میشوند ولی خانوادهها اغلب با این جمله که «جواب مردم رو چی بدیم؟» رضایت به جشنی مختصر و ساده و جهیزیه بدون تشریفاتی مانند تزیین یخچال عروس با مرغی که توی پاچهاش پیازچه فرخورده چپاندهاند و سرویس بهداشتی پر شده با گلبرگ گل سرخ، نمیدهند. این تشریفات و رسم و رسومهای دست و پاگیر نیاز به صرف هزینه زیادی دارد و در بسیاری اوقات به خاطر کمبود بودجه خانوادهها، عروسی تا مدتها به تاخیر میافتد. این روزها برگزاری مراسم عروسی خودش پروسهای طولانی و بسیار پرهزینه شده است که مدام به شاخ و برگهایش اضافه میشود و کمکم طوری شده که به اندازه ساخت یک فیلم هالیوودی کار میبرد و نیاز به عوامل دارد! در این پرونده به سیر و تحولات عروسیها از دهه 60 و 70 تا 90 میپردازیم. همچنین یکسری رسمهای اشتباه و دست وپاگیر در مراسم عروسی و تهیه جهیزیه را بررسی میکنیم. در پایان هم امیدواریم عروسیهای ساده بدون تشریفات خاص و تجملات عجیب و غریب بین خانوادهها جا بیفتد تا جوانها بتوانند در آرامش و بدون رفتن تا پیشانی زیر بار قرض، زندگی مشترکشان را شروع کنند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
گزارش: نوید زندهروحیان | در نظر گرفتن یکسری شاخص و استاندارد برای ارزیابی و عیارسنجی کیفیت امکانات و خدمات کلانشهرها بهازای هر شهروند، در دنیا بیش از نیمقرن قدمت دارد و مدتی است در کشور ما هم، مورد تـوجه و بررسی قرارگرفته است. کیفیت زندگی شهری معمولا از طریق سنجـش میزان کمی و کیفیِ خدماتی که در اختیار شهروندان است، ارزیابی میشود و نتایج به دست آمده در طراحـی سیاستهای عمومی و مدیریت و برنامهریزی شهری مورد استفاده قرار میگیرد. به همین دلیل، ما هم در گزارش امروز سعی کردیم با بهرهگیری از اطلاعاتی که سایت ها و روابط عمومی سازمانهای مختلف در اختیارمان گذاشتند، سهم هر مشهدی از خدمات عمومی کلانشهر مشهد را برآورد کنیم و پیش رویتان بگذاریــم. خدماتی که نبود یا کمبودشان به نسبتِ تعداد شهروندان، می تواند به بــروز مشکلات ریز و درشت و گاهی آسیبهای جبران ناپذیر برای شهر و شهروندان منجر شود. شاخصهایی که نگاه دقیق به آن ها و مقایسه اختلاف معنادارشان، باید مسئولان شهری را متوجه نیازهای اساسی ساکنان شهر کند. مهم است اشاره و یادآوری کنیم مشهد، یک شهر زیارتی و گردشگری است که در کنار ساکنانش، سالانه پذیرای هزاران زائر و مسافر از سراسر کشور و دنیاست. این ویژگی ایجاب میکند تعداد و تنوع خدمات شهری و عمومی در مشهد، بیش از یک کلانشهر معمولی باشد. منتها گزارش پیشرو، نهبراساس ورود و حضور گردشگران، که صرفا برمبنای جمعیت مشهد شکل گرفته است.
منابع: شهرداری مشهد، معاونت هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی، معاونت اجتماعی نیروی انتظامی خراسان رضوی، دانشنامه شهر مشهد، پرتال جامع شهر مشهد، روابط عمومی مرکز اورژانس استان، روابط عمومی سازمان اتوبوسرانی مشهد، خبرگزاری تسنیم، وب سایت بانک های استان، روابط عمومی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری مشهد
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
مرد خشمگین که همسرش را جلوی چشمان پسرش کشته است می گوید، از ریاست زنانه در خانه اش خسته شده بود.
ساعت 6:30 دیروز (شنبه ) پسر 12 ساله وقتی از خواب بیدار شد، مادرش را در اتاق خواب ندید و با توجه به صدای عجیبی که میشنید به سمت راهروی خانه رفت و با صحنه هولناکی روبه رو شد.
پدر درحالی که مادرش را روی زمین انداخته بود، با مشت ضربات محکمی به صورت او می زد، پسر نوجوان با دیدن این صحنه به سراغ پدرش رفت و با میانجیگری سعی کرد پدرش را آرام کند تا دست از سر مادرش بردارد اما پدر با خشم پسرش را به عقب هل داد و بند کیف زنانه را برداشت و دور گردن همسرش گره زد. پسر تهرانی برای نجات جان مادرش وارد درگیری آن ها شد که پدر این بار او را به زور به داخل اتاق کشاند و این در حالی بود که زن جوان نیمه بیهوش روی زمین افتاده بود و قدرت دفاع و فرار نداشت. پسر خانواده توسط پدرش داخل اتاق خواب زندانی شد و نمی دانست در بیرون از اتاق چه سرنوشتی در انتظار مادرش است. او هر چه تلاش کرد نتوانست در اتاق خواب را باز کند. بالاخره لوله جاروبرقی را برداشت و با کوبیدن آن به در اتاق شروع به تخریب آن کرد تا این که پس از 20 دقیقه توانست در اتاق خواب را باز کند. این پسر با خروج از اتاق با بدن خون آلود و سرد مادرش روبه رو شد و این در حالی بود که پدرش در آشپزخانه راه میرفت و در حال خوردن آب بود. پسر نوجوان به سمت تلفن رفت تا با پلیس تماس بگیرد که پدر عصبانی به سمت پسرش رفت و پس از گرفتن گوشی اقدام به شکستن آن کرد. مرد همسرکش بعد از دقایقی با موبایل خودش به اورژانس و پلیس زنگ زد و از ماجرای کشته شدن زنش با دستان خودش خبر داد و همین کافی بود تا در ساعت 7 صبح تیمی از ماموران کلانتری 139 مرزداران و امدادگران اورژانس در صحنه قتل حاضر شوند.
صحنه خونین
ماموران با حضور در خانه با جسد خونآلود زن 42 ساله که با دستان شوهرش خفه شده بود روبه رو شدند و در ادامه تیمی از ماموران اداره 10 پلیس آگاهی تهران همراه با بازپرس ویژه قتل پا در قتلگاه زن جوان گذاشتند. پسر خانواده شوکه شده بود و در حالی که اشک می ریخت و بهت زده بود ادعا کرد که پدر و مادرش با یکدیگر اختلاف داشتند و صبح وقتی از سوی پدرش در اتاق خواب زندانی شده، پدرش دست به قتل مادرش زده است. پسر نوجوان گفت: شب قبل من به اتاق مادرم رفتم و در کنار مادرم خوابیدم و پدرم به اتاق خواب من رفت تا این که صبح از خواب بیدار شدم و دیدم مادرم در کنارم نیست، وقتی وارد راهروی خانه شدم دیدم پدر م با ضربات محکم به صورت مادرم می زند و بعد از آن پدرم مرا در اتاق زندانی کرد و دیدم که با بند کیف اقدام به خفه کردن مادرم کرد.
اعتراف به قتل
کارآگاهان در این شاخه از تحقیقات پدر خانواده را که مردی 46 ساله است، تحت تحقیق قرار دادند که این مرد در اعترافاتش گفت: سال 79 با همسرم ازدواج کردم و از همان ابتدا با هم اختلاف داشتیم. چند سالی بود که همسرم به من بی اعتنا بود و همین رفتارهایش باعث شد تا مادرم دق کند. وی افزود: در ابتدای زندگی، همسرم یک بار مرا از خانه بیرون انداخت، قصد داشتیم طلاق بگیریم اما در نهایت با هم به توافق رسیدیم و به زندگی ادامه دادیم اما همسرم هیچ توجهی به زندگی نداشت و همیشه پسرم را علیه من تحریک می کرد و خودش را رئیس خانه میدانست. هرچه تلاش کردم تا دست از رفتارهایش بردارد، بی فایده بود و به کار خودش ادامه میداد. پدر خشمگین ادامه داد: چند سال قبل با کارکردن حدود 600 میلیون تومان پس انداز کردم و همه پولها را در اختیار همسرم گذاشتم تا برای من دلار بخرد، هفته گذشته از او خواستم تا پولها را به من بازگرداند اما هیچ پولی نداد تا این که متوجه شدم زنم همه پول ها و مدارک را جمع آوری کرده تا دست من به آن ها نرسد.
وی افزود: همسرم مدام مرا در خانه کوچک می کرد و نمیگذاشت در تربیت پسرم نقشی داشته باشم و همین باعث شده بود تا پسرم حرف های مرا جدی نگیرد و بیمحلی کند، به طوری که احساس می کردم هیچ نقشی در خانه ندارم. مرد عصبانی ادامه داد: ماهیانه پنج میلیون تومان در آمد داشتم و به خاطر کارم بعضی اوقات شیفت می ماندم و همسرم تا ساعت 16سرکار بود. روزهایی که شیفت نبودم، به باغ پدری ام می رفتم و به خواهرم سر می زدم و به آن ها کمک میکردم. وی درباره صحنه قتل گفت: صبح وقتی از خواب بیدار شدم از همسرم خواستم تا پولم را پس بدهد که او مخالفت کرد و همین باعث شد تا با هم درگیر شویم. در ابتدا من با مشت چند ضربه به صورتش زدم و در ادامه با بند کیف او را خفه کردم. مرد جوان افزود: من قصد کشتن نداشتم، حتی چندبار در صحنه درگیری او را رها کردم ولی او در این لحظه ها می گفت به حسابت می رسم که همین صحبتها باعث شد بیشتر عصبانی شوم. پسرم از اتاق بیرون آمد، نمی خواستم او شاهد درگیری ما باشد به همین دلیل او را به داخل اتاق کشاندم و در را رویش قفل کردم. وی گفت: بعد از قتل به آشپزخانه رفتم و هنوز باور نمی کردم چه اتفاقی افتاده است که پسرم توانست از اتاق بیرون بیاید. او متوجه کشته شدن مادرش شد و خواست با پلیس تماس بگیرد که مانع او شدم. بعد از دقایقی که آرام شده بودم خودم با پلیس و اورژانس تماس گرفتم.
تحلیل کارشناس
پدیده خشم
دکتر کاظم قجاوند جامعه شناس و استاد دانشگاه | در سال های اخیر جامعه با پدیده خشم زودهنگام چه در محیط خانواده و چه در محیط اجتماعی مواجه شده است. در محیط اجتماعی از این پدیده به عنوان سندروم خشم پیاده رو یاد می کنند. در جامعه مواردی را شاهد هستیم که افراد دچار عصبانیت آنی می شوند و تحمل شان پایین می آید. از سوی دیگر برخی افراد در خانواده با دیدن یا شنیدن برخی رفتارها یا گفتارهایی از سوی همسر و فرزندان خود آستانه تحمل شان پایین می آید و دچار خشم های آنی و پرخاشگری های منتهی به زد و خورد و قتل میشوند. این افراد واکنش های فیزیولوژیک شدیدی از خود بروز می دهند و در برخی پرونده های قتل یا همسرکشی، خفه کردن همسر یا ضرب و شتم دیده می شود. در بررسی علت این اتفاقات می توانیم به عوامل شخصی مانند واکنش های فردی، نداشتن کنترل خشم، نداشتن مهارت گفت وگوی موثر با همسر اشاره کنیم که همگی این عوامل سبب می شود افراد از کوره در بروند و مرتکب قتل شوند. از سوی دیگر، نداشتن مهارت در آرام سازی ذهنی و فیزیولوژیکی همچنین عوامل فرهنگی مانند نداشتن اعتقاد به احترام دوسویه بین اعضای خانواده، افزایش نگاههای زن سالارانه، بی توجهی به جایگاه مرد در خانواده به عنوان مدیر، بی اعتمادی بین زوج ها و نداشتن فرهنگ موثر برای گفت وگو سبب می شود شاهد بروز حوادث ناگواری مانند همسرکشی در خانواده ها باشیم. همچنین مراجعه نکردن به مشاوره و طرح این دسته از اختلافات با مشاور، در بروز حوادث تلخ بی تاثیر نیست. لجبازی و بی توجهی به خواسته های یکدیگر در کنار فحاشی، تهدید و تحقیر می تواند آستانه تحمل افراد را کاهش دهد. متأسفانه شاهد قتلهای این چنینی طی سال های اخیر بوده ایم که مرد یا زن در خشم و عصبانیت آنی، طرف مقابل را به قتل رسانده اند. در این پرونده می توان گفت این زوج از سال ها قبل دچار اختلافات عمیق و اساسی بوده و هیچ وقت سعی نکرده اند آن ها را حل کنند و فقط در کنار یکدیگر گذران زندگی می کردند. آنطور که از جزئیات این قتل بر می آید بی توجهی به خواسته های یکدیگر و در اولویت قرار دادن مباحث مالی مانند پول یکی از عوامل خشم آنی به شمار می رود و سبب می شود مرد دست به همسر کشی بزند. گرایش بیش از حد به مادیات و طمع به پول برای ارتقای زندگی، همگی تشدید کننده این شرایط حاد بوده است. همچنین نادیده گرفتن خشم و جر و بحث ها جلوی چشم فرزند یکی از عواملی است که نشان می دهد این زوج مدت ها اختلافات خانوادگی داشتند و خشم مرد به قدری قابل کنترل نبوده که با مرگ طرف مقابل قصد داشته به آرامش برسد. در نهایت می توان گفت روابط اجتماعی این زوج و اعتمادشان به یکدیگر به قدری پایین بوده که به راحتی مرد مرتکب قتل همسرش شده است.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
توقیف نفتکش انگلیسی «استینا امپرو» در تنگه هرمز که از قوانین و مقررات دریانوردی تخلف کرده بود، موجی از تحلیل ها را به همراه داشته که نشان می دهد این اقدام حاوی پیام های مهمی است. در نوشته پیش رو به صورت خلاصه از چهار منظر به آن پرداخته ایم:
1- توان حقوقی ایران در عرصه دریانوردی
واضح است که در عرصه بین الملل و با بازیگران موثر بر نهادها و سازمان های بین المللی (همچون انگلیس) نمی توان یک بازی صوری درباره اجرانشدن قوانین و مقررات را آغاز کرد. چرا که در نهایت اگر مدعی نتواند ادعای خود مبنی بر تخلف یک شناور را به صورت متقن و حقوقی اثبات کند، گرفتار فرایندهای پیچیده شکایت های بین المللی می شود. بنابراین این اقدام در اولین سطح نشان دهنده توان و تسلط فنی و میزان اعتماد به نفس کارشناسان قوانین و مقررات دریانوردی ایران در مقابل نفتکش یک شرکت بزرگ انگلیسی است. کشوری که سال ها
قدرت دریایی بلامنازع جهان بوده است. موضوعی که نشان دهنده اقتدار دریایی ایران در این عرصه است.
2- قدرت ایران در حفظ عزت ملی
در سال 1235 شمسی زمانی که ناصرالدین شاه قدرت را در دست داشت و قاجاریان بر هرات مسلط شدند، انگلیسی ها که قدرت اول آن روزها بودند به ایران اعلام جنگ کردند و حتی با وجود مقاومت مظلومانه مردم جنوب با اشغال خارک و بوشهر به سمت شیراز به راه افتادند. هرچند با مقاومت مردم برازجان به سمت خوزستان رفتند و ... اما در نهایت ناصرالدین شاه از ترس پیشروی بیشتر انگلیس، پای مذاکره معاهده ننگین «پاریس» نشست؛ البته با این شرط که با «هر تقاضای انگلیس موافقت شود» مگر «سلطنت ناصرالدین شاه و صدارت آقاخان نوری» صدر اعظم شاه قاجار! عهدنامه ای که مهم ترین بندش جدایی هرات از خاک ایران است. امروز اما قدرت ایران به اندازه ای است که آن جایی که منافعش توسط هرکشوری اعم از انگلیس یا آمریکا به خطر بیفتد با اتکا به توان متخصصان ایرانی به این کشورها پاسخ قاطع و درخور می دهد تا کسی جرئت نکند عزت و استقلال ایرانی ها را به سخره بگیرد. درست نقطه مقابل شاهان قاجار و پهلوی که مهره انگلیس و آمریکا و بازیگر زمین بازی آن ها بودند و پا روی عزت و استقلال مردم ایران گذاشته بودند.
3- مقابله با محاصره دریایی ایران
دو هفته پیش زمانی که نفتکش «گریس1» که حامل نفت ایران بود و از تنگه جبل الطارق عبور می کرد توسط دزدان دریایی ملکه توقیف شد در یادداشتی با عنوان «گریس بهانه ، هدف کشتی ارواح» نوشتم که اقدام انگلیس در توقیف «گریس» اقدامی بسیار موذیانه و خطرناک است چرا که با هدف «مسدود کردن» مسیر دریایی کشورمان و توقف فروش چراغ خاموش نفت ایران انجام می شود؛ که لازم است مقابل آن سناریوی هوشمندانه و قاطع اتخاذ شود تا هزینه این اقدام هم برای انگلیسی ها و هم دیگر کشورهای غربی بالا برود. در غیر این صورت، بروز خطر برای شناورهای نفتی و تجاری ایران که حامل ارزاق استراتژیک هستند حتی ممکن است تجارت دریایی ایران را با انسداد و کشور را با محاصره دریایی مواجه کند. لذا توقیف «استینا امپرو» برای انگلیسی ها روشن کرد که «دوران بزن و در رو» خیلی وقت است که تمام شده است.
4- تغییر معادلات به نفع ایران
پس از 14 ماه مواجهه کشور با تحریم های آمریکا که با سوء مدیریت در داخل آثار جدی بر ارزش ریال و تورم داخلی گذاشت، اکنون شاخص های اقتصادی نشان می دهد، عنان اقتصاد ایران به دست مسئولان به خصوص بانک مرکزی افتاده است. در این شرایط که حتی بر اساس گزارش بانک جهانی اثر تحریم ها بر اقتصاد ایران کاهش یافته و این اثر «در سال آینده تخلیه می شود و اقتصاد ایران در این سال از رکود خارج خواهد شد» و به نوشته بلومبرگ با وجود تحریم ها حتی ارزش ریال 30 درصد رشد داشته است، ایران تصمیم به مقابله به مثل با کشورهای معاند گرفته است تا هزینه دشمنی با مردم ایران و تلاش برای ناامن سازی مرزهای کشور را برای غرب بالا ببرد. امروز اگر پهپاد فوق پیشرفته جاسوسی آمریکا در ارتفاع 40 هزار پایی بخواهد به مرزهای ایران تعدی کند با سامانه بومی «خرمشهر» مواجه است و اگر انگلیس بخواهد نقش پلیس خلافکار را در دریاها بازی کند و مسیر تجارت ایران را ببندد، با گشت دریایی ایران در آب های سرزمینی مان مواجه است و ممکن است مانند دو هفته پیش، هزینه هر بشکه نفتی که جا به جا می کند تا 100 دلار هم برسد! تا همه بفهمند دوره قجرها و پهلوی ها و دوره بزن و در رو دیر زمانی است که سپری شده است.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
پس از توقیف نفتکش انگلیسی در تنگه هرمز، مقامات کشورمان و حقوق دان های مختلف با اشاره به چهار تخلف نفتکش انگلیسی ، توقیف آن را مطابق با قوانین بین المللی دانستند. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی عصر روز جمعه یک فروند نفتکش انگلیسی را هنگام عبور از تنگه هرمز به علت رعایت نکردن قوانین و مقررات بین المللی دریایی و بنا به درخواست سازمان بنادر و دریانوردی استان هرمزگان توقیف کرده بود. پس از اعلام خبر توقیف کشتی انگلیسی برخی منابع رسانه ای، از توقیف دومین کشتی بریتانیایی به نام مصدر توسط نیروهای مسلح ایران خبر داده بودند که ایران چنین خبری را تکذیب کرد. با این حال لندن به کشتی های خود هشدار داد که فعلا از عبور از تنگه هرمز خودداری کنند. در همین باره ظریف در توئیتی تأکید کرد که برخلاف دزدی دریایی در تنگه جبلالطارق، اقدام ما در خلیج فارس اجرای قوانین بینالمللی کشتیرانی دریایی است. وی ضمن اشاره به این که ایران امنیت تنگه هرمز و خلیج فارس را تأمین می کند، افزود: انگلیس باید شریک (جرم) بودن در تروریسم اقتصادی آمریکا را متوقف کند.وحید حاجی پور کارشناس مسائل حقوقی هم درباره قانونی بودن اقدام ایران به سیستم VTS(مرکز کنترل دریایی )اشاره کرد و گفت: تمامی کشتی ها که از آب های سرزمینی کشوری عبور می کنند باید اطلاعات خود را در این سیستم ثبت کنند اما نفتکش انگلیسی با خاموش کردن سیستم AIS(سیستم شناسایی اتوماتیک اطلاعات) با مرکز کنترل دریایی هرمزگان همکاری نکرده است و برای این نفتکش سه پیام هشدارآمیز ارسال شد. او با تشبیه این اقدام به ورود خودرویی بدون پلاک و هویت به یک سرزمین نوشت که طبق قاعده، VTS دوبار به کشتی هشدار می دهد و پس از آن گارد ساحلی کشتی را به ساحل می برد.
توقیف نفتکش انگلیسی پس از برخورد با کشتی صیادی ایران
ا...مراد عفیفیپور مدیرکل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان درباره علت توقیف نفتکش «استینا ایمپرو» در تنگه هرمز از دومین دلیل این توقیف سخن به میان آورد و گفت: این شناور تانکر در مسیر تردد خود در تنگه هرمز، با یک فروند شناور صیادی برخورد میکند. وی افزود: پس از دریافت گزارشهایی مبنی بر نقض قوانین بینالمللی دریانوردی و تمکین نکردن و پاسخ شناور مذکور به تماسهای صورت گرفته، نفتکش انگلیسی با هماهنگی نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به سمت لنگرگاه بندرعباس هدایت شد تا ابعاد مختلف حادثه توسط کارشناسان اداره کل بنادر و دریانوردی هرمزگان به دقت بررسی شود. همچنین یک مقام مطلع در سازمان بنادر و دریانوردی نیز درباره دیگر دلایل توقیف این نفتکش به ایسنا گفت: این کشتی با وارد کردن پسماند نفت موجود در مخازن خود موجب ایجاد آلودگی شدید و لطمه زدن به محیط زیست خلیج فارس به عنوان یک دریای بسته شده است. از سوی دیگر یک منبع آگاه نیز در گفت و گو با فارس «بی توجهی به قوانین و مقررات دریایی» را علت توقیف این نفتکش ذکر کرد و گفت: این کشتی بر خلاف قوانین و مقررات دریانوردی دستگاه موقعیت یاب خود را خاموش کرد و بر خلاف رویه جاری، به جای حرکت در مسیر ورودی خلیج فارس در تنگه هرمز، از مسیر خروجی در جنوب در حال ورود بود که احتمال ایجاد حادثه و تصادف با کشتیها را بالا میبرد. وی تأکید کرد که این نفتکش به هیچ کدام از تذکرات داده شده نیز توجهی نکرده است. در همین حال سردار رمضان شریف سخنگوی سپاه هم روزگذشته درباره جزئیات این موضوع گفت که نفتکش انگلیسی تحت اسکورت ناوچه جنگی بریتانیا بود و با بیتوجهی به قوانین و مقررات دریایی و در مسیر معکوس در حال ورود به تنگه هرمز و برخورد احتمالی با کشتی های دیگر قرار داشت. سخنگوی سپاه همچنین با اشاره به بی توجهی این کشتی به هشدارها و تذکرات یگان دریایی سپاه و حتی مقاومت و نیز دخالت ناوچه جنگی نیروی دریایی سلطنتی انگلستان و به پرواز در آوردن دو فروند بالگرد، تأکید کرد این نفتکش با قاطعیت و سرعت عمل نیروهای خودی متوقف و برای بررسی ها و اقدامات لازم قانونی به لنگرگاه ساحلی هدایت شد. پس از اعلام خبر توقیف نفتکش استینا، دولت انگلیس جلسه اضطراری برگزار کرد که جزئیاتی درباره آن منتشر نشد. با این حال وزیر خارجه انگلیس این اقدام را نمایانگر علایم نگران کننده دانست و ادعا کرد که احتمالاً ایران مسیر خطرناک رفتار غیرقانونی و ثبات زدا را برگزیده است. وی درعین حال تأکید کرد : واکنش ما حساب شده اما قدرتمند خواهد بود. هانت در ادامه افزود: در حال تلاش برای حل مشکل نفتکش گریس یک که حامل نفت ایران بوده و در جبل الطارق توسط این کشور توقیف شده،هستیم. انگلیس همچنین کاردار سفارت ایران در لندن را نیز احضار کرد. همچنین جرمی هانت در تماس تلفنی با ظریف گفت و گو کرد. دو طرف در این گفت وگو بر یافتن راه حل های قانونی و پرهیز از افزایش تنش تاکید کردند.رئیس جمهور آمریکا هم در موضع خود تأکید کرد که با انگلیس درباره این توقیف نفتکش گفت و گو خواهدکرد. وزارت خارجه آلمان و فرانسه هم در مواضع جداگانه ضمن اعلام همبستگی با انگلیس خواستار آزادی کشتی توقیفی شدند.
عربستان کشتی ایرانی را آزاد کرد
در این میان انتشار یک خبر دیگر درباره یک کشتی ایرانی که مدتی در یکی از بنادر عربستان متوقف شده بود نیز جالب توجه است .به گزارش نورنیوز عربستان کشتی ایرانی با نام «Happyness 1» را که روز سه شنبه 10 اردیبهشت در پی ایجاد نقص فنی بالاجبار به بندر جده منتقل شده و با وجود رفع نقص اجازه ترخیص نیافته بود، آزاد کرد که این کشتی همراه با تمام کارکنان خود در حال بازگشت به کشورمان است.
شوخی های توئیتری
یکی از هشتگ های پرکاربرد درواکنش به اقدام ایران «#نفتکش_انگلیس» بود که تا رده چهارم هشتگ های داغ هشت ساعته توئیتر هم رشد کرد. در ادامه برخی از شوخی های کاربران با این ماجرا را می خوانید:
* یعنی ملکه خبیث بریتانیای کبیر فکرش رو هم نمیکرد روزی برسه به خاطر ریختن آشغال توی آب، گوشمالی بشه.
* الان نفتکش ها تو جهت مخالف تنگه هرمز برای نفتکش هایی که میان چراغ میزنن و با دستشون چراغ گردون نشون میدن.
* الان انگلیسیا بین خودشون دارن میگن سمت خلیج فارس نرید، بگیر بگیره. نفت اگه دارید تو صندوق جای زاپاس جاساز کنید میگیرنتون.
* میگن یه نفتکش انگلیسی وایساده سر دریای عمان سوت میزنه میگه تنگه هرمز نفتکش بگیریه دور بزنین.
* برای اطلاع لحظه به لحظه از سرنوشت نفتکشهای خود، عدد یک را به ما پیامک کنید؛ هر پیامک فقط ۵۰۰۰ ریال.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
رئیس جمهور با انتقاد از گزارشها و اعداد و ارقامی که در زمینه افزایش اجارهبها از سوی برخی رسانهها منتشر میشود، گفت: براساس آمار وزارت راه و شهرسازی در بخش مسکن استیجاری به طور متوسط در تهران میزان اجاره بها ۳۰ درصد افزایش یافته که این رقم امیدوارکننده است. البته مطلوب نبوده اما در عین حال با آمار و ارقامی که این روزها منتشر میشود، متفاوت است. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، روحانی با اشاره به گزارش های ارائه شده از سوی مسئولان دستگاه های مرتبط با مسکن اظهارکرد: در این زمینه، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در بخش مسکن روستایی ۲۰۰ هزار مسکن طی امسال و ۲۰۰ هزار مسکن سال آینده خواهد ساخت. وزارت راه و شهرسازی نیز امسال و سال آینده در مجموع ۴۰۰ هزار مسکن ایجاد و ۵۰۰ هزار مسکن را نیز تکمیل خواهد کرد. به گفته روحانی در مناطق سیل زده، واحدهای مسکونی که نیاز به تعمیر داشتهاند تا نیمه مرداد و واحدهای مسکونی که نیاز به بازسازی کامل داشتهاند تا پایان سال تحویل میشوند.
نموداری که رشد اجاره بها را بیش از تورم نشان می دهد
یکی از نمودارهایی که در جلسه دیروز رئیس جمهور با وزیر راه و مدیران این وزارتخانه نمایش داده شد، مربوط به مقایسه روند تورم، رشد اجاره بها و رشد قیمت مسکن بود. بر این اساس مشاهده می شود در بلندمدت، این سه نرخ به طور تقریباً همنوا و حول یک محور مشترک رشد کرده اند.با این حال به طور مشخص در نقطه پایانی نمودار که مربوط به سال 97 است، متوسط نرخ رشد 12 ماهه مسکن و نرخ رشد 12 ماهه اجاره بها نسبت به نرخ تورم افزایش بیشتری داشته است.
فراخبر
گزارش های آماری درباره رشد اجاره بها چه می گوید
شاید کمی عجیب باشد که رئیس جمهور، رشد نرخ اجاره بها در تهران را 30 درصد اعلام کرده است. آن هم در شرایطی که قیمت مسکن امسال بیش از 100 درصد نسبت به سال گذشته افزایش دارد. با این حال، باید گفت که این آمار و ارقام را گزارش های رسمی بانک مرکزی و پیش بینی های قبلی نیز تایید می کنند. آخرین گزارش های بانک مرکزی در این باره نشان می دهد که در خردادماه امسال نسبت به سال گذشته، نرخ اجاره بها در تهران حدود 23 درصد افزایش داشته است. بنابراین آمار 30 درصدی که رئیس جمهور اعلام کرده، احتمالاً مربوط به تیرماه است. البته همین رقم هم اصلاً کم نیست. با این حال گزارش های میدانی بسیاری از رسانه ها از جهش گاه 50 تا 100 درصدی اجاره بها در تابستان حکایت دارد. هرچند این آمار برای کلان شهرهاست و در شهرهای کوچک تر رشد اجاره بها کمتر است ولی در هر صورت باید منتظر سپری شدن ماه های تابستان و آمار دقیق تر درباره اجاره مسکن باشیم.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
جواد نوائیان رودسری-تفاوتی نمیکرد که آیتا... کاشانی کجا باشد، ایران، عراق یا لبنان، فرقی نمیکرد در سفر معنوی حج باشد یا در حال پاسخگویی به مسائل شرعی مردم؛ او در هر حال و در هر زمان، دشمن استعمار انگلیس بود؛ دشمنی آشتیناپذیر که در لحظهلحظه عمر خود، دمی از مقابله و نبرد با دشمنان اسلام و انسانیت، دست بر نداشت. نگاهی به اوراق تاریخ، نشان میدهد که این رویه آیتا... در تمام اقدامات او و در همه آنچه راکه برای سعادت و استقلال ملت ایران و امت اسلامی میخواست، جلوهگر بوده است. در این نوشتار، برآنیم تا به مناسبت قیام 30 تیر 1331 و روز بزرگداشت آیتا... کاشانی که در رهبری این قیام، نقشی بیبدیل داشت، به وجوهی از زندگی سیاسی این عالم و مجتهد مبارز بپردازیم که در آن، ویژگی پرچمداری مبارزه با استعمار انگلیس، بیشتر به چشم میآید. آن مبارز نستوه، در قیام 30 تیر، با قدرت وارد میدان شد و با کمک مردم، قوامالسلطنه را که برای خاموش کردن بارقه استقلال طلبی ملت برای ملی کردن صنعت نفت، به میدان آمده بود، به زیر کشید و دکتر مصدق را دوباره به نخست وزیری رساند.
نخستین تقابل
نخستین تقابل آیتا... کاشانی با استعمار انگلیس به دوران حضور و تحصیل وی در عراق باز میگردد؛ او در محضر علمایی همچون میرزای شیرازی و آخوند خراسانی علم آموخت و استعمارستیزی را در مکتب علمای مبارز شیعه فرا گرفت. دوران حضور آیتا... کاشانی در عراق، مصادف با غلبه استعمار انگلیس، بر بخشهای وسیعی از ممالک اسلامی بود؛ امپراتوری بزرگ عثمانی حال احتضار داشت و ایران محنتزده عصر قاجار نیز، در قحطی و مصیبت سراسری فرو رفته بود؛ تا جایی که افرادی مانند لرد کرزن، در پی مستعمره کردن این سرزمین باستانی و با فرهنگ بودند. آیتا... کاشانی نخستین بار در مقابله نیروهای عثمانی با هجوم انگلیسیها به جنوب عراق و محاصره بصره، حاضر شد. رشادتهای او و دیگر علما و شیعیانی که برای بیرون کردن دشمن از مملکت اسلامی، کمر همت بسته بودند، باعث شد که ارتش بریتانیا، با آن همه کبکبه و دبدبه، در جنوب میانرودان زمینگیر شود.
قیام 1920
اما مدتی نگذشت که ضعف و انحطاط «باب عالی» باعث شد که ارتش عثمانی مضمحل شود و انگلیس و فرانسه بخش بزرگی از مستملکات امپراتوری را اشغال کنند. نتیجه این مصیبت، تسخیر کامل عراق توسط انگلیسیها و آغاز قیام بزرگ شیعیان جنوب این خطه، علیه استعمار بریتانیا بود. در رأس این قیام که با فتوای علمای شیعه، مانند شیخالشریعه اصفهانی آغاز شد، مجتهدان جوانی همچون آیتا... کاشانی حضور داشتند. ضربات سخت و سنگینی که شیعیان به اشغالگران وارد کردند، خشم انگلیسیها را برانگیخت و هنگامی که توانستند قیام را با استفاده از برتری تجهیزات نظامی سرکوب کنند، آیتا... کاشانی یکی از 17 نفری بود که «کاکس»، حاکم نظامی عراق، تسلیم شدن و اعدام آن ها را شرط آتشبس اعلام کرد. با این حال، آیتا... کاشانی توانست خود را به ایران برساند.
صریح با بازپرس انگلیسی
دومین تقابل جدی آیتا... کاشانی با انگلیسیها، پس از اشغال ایران در شهریور 1320 اتفاق افتاد. آن ها بلافاصله پس از ورود به ایران، مجتهد مبارزی را که در عراق، دمار از روزگارشان درآورده بود، بازداشت کردند. این بازداشت، ظاهراً توسط دولت ایران انجام شد؛ آن هم با اتهام مضحک «اقدام علیه استقلال و امنیت کشور و اقدام به نفع دشمنان مملکت»! دولت سهیلی این حکم را صادر و دولت ساعد آن را اجرا کرد. طی این مدت، یک بار نیروهای انگلیسی به خانه آیتا... کاشانی هجوم بردند، اما نتوانستند وی را دستگیر کنند. او پس از بازداشت، 14 ماه را در حبس انفرادی زندانهای اراک و کرمانشاه گذراند و در این مدت، تحت بازجویی قرار گرفت؛ در همین دوره بود که آن سخنان تاریخی را خطاب به بازپرس بیپروا و پُرروی انگلیسی بر زبان آورد؛ او به آیتا... کاشانی نهیب زد که چرا بیاجازه نشسته است و آیتا... پاسخ داد: «خیلی عجیب است، در کشور من بدون اجازه وارد شدهای و حال توقع داری که من از تو اجازه بگیرم؟ ... من اساساً با هر اجنبی که مخالف مصالح و استقلال مملکت ایران باشد، مخالفم؛ این اجنبی خواه روس باشد، خواه انگلیس یا آلمان یا آمریکا.» آنگاه با شجاعت کمنظیری گفت: «اگر در زندان شما بمیرم، برای شما ننگ ابدی خواهد بود و اگر از زندان شما بیرون آیم، کاری خواهم کرد که یک نفر انگلیسی در این مملکت باقی نماند.»
نهضت ملی شدن صنعت نفت
آزادی آیتا... کاشانی از زندان، فصل جدیدی از تقابل او با استعمار انگلیس را رقم زد. وی به عنوان نماینده مردم تهران در مجلس شورای ملی انتخاب شد و در همین دوره بود که با صراحت بیشتری به بیان مظالم انگلیس و نقش آن در گرفتاری ملل شرق و به ویژه مسلمانان پرداخت. تمامی اعلامیههای آیتا... کاشانی در دهه 1320، مشحون از رویکردهای ضداستعماری وی و به ویژه تقابل آشکار با استعمار بریتانیاست. او سرانجام با هدایت مردم در نهضت ملی شدن صنعت نفت، ضربهای سنگین به منافع انگلیس در خاورمیانه وارد کرد. میدانیم که پیروزی ملت ایران در این نهضت، تأثیر شگرفی بر ملل استعمارزده سراسر دنیا داشت. آیتا... کاشانی از هیچ فرصتی برای آگاه کردن مسلمانان، درخصوص رویکردهای استعماری بریتانیا، نمیگذشت. هنگامی که اواخر تابستان سال 1331، برای انجام فریضه حج راهی مکه شد، قصد داشت در صحرای عرفات برای حجاج سخنرانی کند؛ این اقدام که میتوانست توفانی از خشم را علیه انگلیس برانگیزد، با مخالفت حکام سعودی، به انجام نرسید.
منابع:
گزارشی از حج مرحوم آیت ا... کاشانی؛ سیدعلی قاضی عسکر؛ مجله میقات حج؛ شماره 44؛ تابستان 1382
گزیدهای از اسناد منتشر نشده آیت ا... کاشانی؛ علی کریمیان؛ مجله گنجینه اسناد؛ شماره 5 و 6؛ بهار و تابستان 1371
آیتا... کاشانی، ابرمرد جهاد و اجتهاد؛ سیدمحمود خسروشاهی؛ کلبه شروق قم؛ 1397
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
دیروز بیستمین جلسه دادگاه متهمان بانک سرمایه برگزار شد که طی آن نماینده دادستان در ادامه جلسه قبل به قرائت کیفرخواست سوم این پرونده پرداخت. نماینده دادستان ضمن قرائت کیفرخواست 10 نفر دیگر از متهمان (متهمان ردیف 12 تا 21) به بخشی از اتهامات آن ها اشاره کرد و در بخشی از جلسه توضیح داد که چگونه این پرونده با ارسال گزارشی مردمی از سوی برخی فرهنگیان به جریان افتاده است. گفتنی است در سطح جهانی نیز، بسیاری از مفاسد با گزارش های مردمی کشف و متوقف می شوند.
به همین دلیل تسهیلات و حمایت های قانونی زیادی برای حمایت از گزارشگران فساد که به اصطلاح به «سوت زنان» معروف هستند انجام می شود. این در حالی است که طبق گفته نماینده دادستان، فرهنگیانی که در گزارش خود، از بروز فساد در اعطای تسهیلات خبر داده بودند، نام خود را – به دلیل ترس از مشکلات احتمالی از سوی مفسدان- ذکر نکرده بودند اما گزارش آن ها سرآغاز کشف و تشکیل پرونده شد.گفتنی است در جلسه دیروز، همچنین جزئیات عجیبی در خصوص نحوه دریافت رشوه توسط متهمان بیان شد؛ از دریافت طلا و تویوتا تا واریز پول به حساب خواهرِ همسر موقتِ متهم!
شروع بررسی با گزارش مردمی
نماینده دادستان با بیان این که تشکیل پرونده صندوق ذخیره فرهنگیان در دادسرای امور اقتصادی با گزارش های مردمی بوده است، افزود: جمعی از فرهنگیان گزارشی به دکتر زابلی در آن زمان و در خصوص شرکتهایی که تسهیلات دریافت میکنند ارائه دادند که حتی اسم این افراد نیز در آن گزارش ذکر نشده و نوشته شده بود از طرف جمعی از فرهنگیان دلسوز، در گزارش اولیه ضابط اعلام شد ملکی که تهاتر آن غیرواقعی است وجود دارد که در بررسیهایی که انجام دادیم متوجه شدیم ملکی قدیمی بوده که در گزارش کارشناس، عکسی که در گزارش کارشناسی ارائه شده ملک مجللی را نشان میدهد. در ادامه کارشناس را خواستم و آن کارشناس تفهیم اتهام و جلب دادرسی برای وی صادر شد و در توضیحات خود اظهار کرد که فردی به نام فرزان گفته است که من این ملک را خودم تکمیل میکنم و اشاره کرد که آقای زاهدی در اعتبارات بنده را خواسته و گفته که برای چه میترسید.وی با بیان این که این ملک قرار بوده برای شرکت آقای محمد امامی به رهن بانک برود، افزود: در آن جا به آقای زاهدی حساسیت پیدا کردیم و در تهاتر دو ملک در لواسان که در مجموع ۳۰۱ میلیارد تومان ارزیابی شده؛ اما بیش از ۵۰، ۶۰ میلیارد تومان نمیارزیده، در این جا نقشی برای آقای زاهدی شناسایی کردیم و در ادامه آقای زاهدی احضار و قرار وثیقه صادر شد.
پرداخت هزینه تحصیل تسهیلات دهنده توسط تسهیلات گیرنده
نماینده دادستان در ادامه جلسه، بیان کرد: آقای امامی (یکی دیگر از متهمان پرونده که تسهیلات زیادی از بانک گرفته است) هزینه تحصیل وی (متهم زاهدی) را برای دکترا فراهم میکند و یکی از محوریترین برنامهها این بود تا آقای زاهدی درس بخواند و به شورای شهر اصفهان برود و اینها اظهارات خود آقای زاهدی است که به وی گفته بودند آینده سیاسی کشور با توجه به وجود آقایان به دست این افراد خواهد بود.
رد رشوه پرداختی در حساب خواهر همسر موقت متهم پیدا شد
وی در ادامه جلسه دادگاه، ضمن تشریح نحوه پرداخت پول و تحویل خودرو بی ام و، بیان کرد: آقای زاهدی همسر موقت دومی نیز داشت و با همسر اول خود متارکه کرده است، در بررسیهای انجام شده متوجه شدیم که در حساب خواهر آن خانم وجوه زیادی است که وی نیز کارمند بانک گردشگری است بنابراین آن خانم را خواستیم تا توضیح دهد و وی گفت پولها متعلق به آقای زاهدی است. وی افزود: یک خودروی سراتو نیز به نام دختر آقای زاهدی میشود که این موارد بابت ضمانت نامه ۵۰ میلیارد تومانی بوده است.
«بی ام و » را بابت طلبم گرفتم!
در ادامه جلسه، قاضی مسعودی مقام از متهم مجید زاهدی (معاون اعتباری سابق بانک سرمایه) خواست تا برای ارائه دفاعیات در جایگاه قرار گیرد و ضمن تفهیم اتهام به وی گفت: حسب محتویات پرونده و کیفرخواست صادره شما متهم به مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی از طریق هفت فقره خیانت در امانت به مبلغ چهار هزار و ۹۰۲ میلیارد و ۶۸ میلیون ریال و کسب منفعت، یک دستگاه بی ام و و یک دستگاه کیا سراتو هستید. آیا این اتهام را قبول دارید؟ دفاعیات خود را شرح دهید.البته متهم در پاسخ گفت که خودرو را بابت طلب خود دریافت کرده است!
نمایده دادستان: پادو بودید یا مدیر؟
در ادامه جلسه، قاضی از متهم مانی رهبری خواست تا برای دفاع از خود در جایگاه قرار بگیرد. مانی رهبری بعد از بازنشستگی در بانک کشاورزی، در تیرماه 90 به بانک سرمایه رفته و مسئولیت های مختلفی در این بانک داشته است که آخرین آن رئیس اداره اعتبارات بوده است. این متهم در دفاع از خود گفت که تسهیلات از بالا (مدیرعامل) تکلیف می شده است.اما نماینده دادستان در پاسخ گفت: سوال این جاست که فرق شما با یک پادو چه بوده که هیئت مدیره به شما دستور می داده که به عنوان مدیر اعتبارات امضا کنید؟ شما خبره بانک و بازنشسته بانک هستید، می فرمایید شعبه فساد کرده اما شما چرا به عنوان مدیر اعتبارات جلوی آن را نگرفتید.طبق گفته قاضی در انتهای جلسه دیروز، جلسه بعدی فردا دوشنبه برگزار خواهد شد.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
محمد آگاهی- عصر روز گذشته در پی تصادف سه خودرو در محور بجنورد- گلستان موسوم به جاده مرگ سه نفر جان باختند که یکی از جان باختگان در آتش خودرویش سوخت و قربانی شد. در حدود یک سال گذشته این سومین سانحه در جاده مرگ است که سرنشین خودرو بر اثر سوختن جان می دهد. گزارش خبرنگار ما حاکی است، عصر روز گذشته تصادف مرگبار میان سه خودروی پراید، نیسان و زانتیا باعث شد سه قربانی دیگر به صدها قربانی یکی از حادثه خیزترین جاده های کشور اضافه شوند. این تصادف مقابل روستای بدرانلو، ابتدا میان خودروی پراید با نیسان رخ داد و خودروی زانتیا نیز که در این مسیر در حال حرکت بود با یکی از این خودروها به صورت رخ به رخ برخورد کرد. در پی بروز این حادثه خودروی نیسان منفجر و دچار آتش سوزی شد و راننده آن در آتش سوخت. همچنین دو سرنشین خودروی پراید نیز در دم جان باختند. اورژانس خراسان شمالی تعداد حادثه دیدگان این سانحه را نیز علاوه بر سه قربانی، هشت نفر اعلام کرد. بر اساس اعلام پلیس راه بجنورد از هشت سرنشین این خودروها که راهی بیمارستان شدند سه نفر به دلیل مصدومیت بیشتر بستری شدند و دیگر حادثه دیدگان دچار مصدومیت نشدند. پلیس راه استان تا عصر روز گذشته درخصوص علت این حادثه خبری نداد و آن را تحت بررسی اعلام کرد. محور بجنورد- گلستان در حالی همچنان قربانی می گیرد که مطابق وعده رئیس جمهور در سفر سال 94 باید پروژه 4 خطه کردن این محور تا پایان سال 96 به اتمام می رسید اما هم اکنون حدود 70 کیلومتر از این محور 142 کیلومتری 4 خطه شده است. رئیس جمهور در سفر اخیر خود به استان وعده داد با تخصیص 200 میلیارد تومان اعتبار، این پروژه تا دو سال دیگر به اتمام می رسد. جاده مرگ طی دو سال گذشته هر سال حدود 70 نفر را به کام مرگ برده است.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
در سهماهه اول امسال بیش از 41 هزار متقاضی برای دریافت وام ازدواج به بانکهای استان مراجعه کردهاند که تنها حدود 13 هزار نفر موفق به دریافت این تسهیلات شدهاند. این یعنی حدود 28 هزار نفر همچنان باید منتظر دریافت تسهیلات وام ازدواج بمانند، به بیان دیگر حدودا 14 هزار زوج در صف وام ازدواج هستند.به گزارش خراسان رضوی، شرایط سخت اقتصادی مهم ترین دلیلی است که گرایش جوانان به تشکیل خانواده را کاهش داده است؛ به طوری که بنا بر اذعان مدیرکل ثبتاسناد و املاک خراسان رضوی، تعداد ازدواجهای ثبتشده در استان طی سهماه اول سال 98 نسبت به مدت مشابه سال گذشته 12.8 درصد کاهش داشته است. از سویی به رغم تأکیدات ویژه مسئولان نظام بر ضرورت تسهیل ازدواج جوانان و حمایت سران قوا برای پرداخت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج به زوجین تا سقف 60 میلیون تومان، بر اساس گزارش عملکرد بانکهای استان در پرداخت وامهای ازدواج طی بهار امسال، تنها 33 درصد متقاضیان وام ازدواج در استان موفق به دریافت تسهیلات شدهاند.
41 هزار و 700 متقاضی طی بهار 98
بر اساس این گزارش، بیش از 41 هزار و 700 نفر در فصل بهار متقاضی دریافت وام ازدواج بودهاند که از این تعداد تنها 13 هزار و 783 نفر موفق به دریافت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج شده اند. این یعنی برای پرداخت وام ازدواج به متقاضیان، به حدود 1250 میلیارد تومان اعتبار نیاز بود اما آن چه تاکنون پرداخت شده فقط 400 میلیارد تومان بوده است.
40 درصد متقاضیان در انتظار معرفی به بانک ها
علاوه بر این بیش از 16 هزار و 880 متقاضی هنوز در صف تعیین شعبه برای دریافت تسهیلات هستند؛ یعنی بیش از 40 درصد متقاضیان وام ازدواج در استان هنوز به شعب بانکی هم معرفی نشدهاند و بیش از 11 هزار و 50 نفر نیز اگرچه به شعب بانکی معرفیشدهاند اما هنوز موفق به دریافت وام ازدواج از شبکه بانکی استان نشدهاند.
کمبود منابع قرضالحسنه داریم
مهم ترین مشکل در این زمینه، کمبود منابع قرض الحسنه بانکی برای پرداخت وام ازدواج است؛ موضوعی که دبیر شورای هماهنگی بانکهای استان در جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی خراسان رضوی که با حضور رئیس کل بانک مرکزی برگزار شد، به آن اشاره کرد و گفت : «در بخش تسهیلات قرضالحسنه نسبت مصارف به منابع بانکهای استان به بالای 90 درصد رسیده است و بانکها در این بخش با کمبود منابع مواجه شدهاند».
60 درصد متقاضیان به سیستم بانکی معرفی شده اند
«حسن مونسان» در گفت وگو با خراسان رضوی درباره جزئیات بیشتر این مشکل می گوید: آمار منابع و مصارف تسهیلات قرضالحسنه در اختیار بانک مرکزی است اما تحلیل ما این است که نسبت مصارف و منابع در این حوزه بالاست. وی می افزاید: درست است که هنوز بیش از 16 هزار متقاضی وام ازدواج در صف هستند که بیشتر متأثر از افزایش ازدواجها در خردادماه و به دلیل مناسبتهای مبارک این زمان بوده، اما حدود 60 درصد متقاضیان به سیستم بانکی معرفیشدهاند و حدود 33 درصد هم موفق به دریافت وام ازدواج شدهاند، بقیه هم در مراحل دریافت تسهیلات هستند.
صف انتظار به 3 ماه کاهش یافته است
دبیر شورای هماهنگی بانکهای استان ادامه می دهد: به رغم موضوع نسبت مصارف و منابع قرضالحسنه، بانکها تاکنون عملکرد مثبتی داشتهاند و صف انتظار دریافت وام اکنون به حدود 3 ماه رسیده است، درحالیکه سالهای گذشته گاه زوجین بیش از یک سال در صف انتظار میماندند. بر اساس گزارش شورای هماهنگی بانکهای استان، منابع مؤثر 23 بانک استان در فصل بهار حدود 87 هزار میلیارد تومان بوده و نسبت مصارف به منابع آن ها نیز حدود 67 درصد است، درحالیکه این نسبت در کشور بیش از 80 درصد است. از سویی نسبت تسهیلات ارزانقیمت به کل منابع بانکی استان حدود 20 درصد است. دبیر شورای هماهنگی بانکهای استان در تحلیل نسبت مصارف به منابع بانکی استان نیز می گوید: نسبت مصارف به منابع بانکهای عضو شورا حدود 70 درصد است اما از آن جاییکه همه بانکهای استان، با وجود پیگیریهای انجامشده، هنوز عضو این شورا نشدهاند آمار استانی کامل نیست و طبق آمارهای بانک مرکزی که فعالیت تمامی بانکها در استان را نشان میدهد، این نسبت حدود 54 درصد است.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.