طغیان قیمتها در بازار نوشت افزار
در فاصله 10 روز تا آغاز سال تحصیلی، نوشت افزار و کیف و کفش با رشد 40 درصدی قیمت نسبت به سال گذشته بهفروش میرسد. البته بعضی نمایشگاههای فصلی، نوشت افزار تولید داخل را با قیمتهای منطقی تری عرضه میکنند
با نزدیک شدن به ماه مهر، بازار نوشتافزار و کیف و کفش داغ تر از همیشه است. بنا بر آمار منابع رسمی، 16 میلیون و 700 هزار دانش آموز امسال به مدرسه میروند و در 540 هزار کلاس، سال تحصیلی جدید را آغاز میکنند. رقمی در حدود 3 میلیون و 200 هزار دانشجو نیز در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی، شروع سال جدید دانشجویی را جشن میگیرند. این مجموعه، صنعت نوشتافزار و اقلام مرتبط با تحصیل را با بازاری 20 میلیون نفری مواجه میکند. این روزها بسیاری از خانوادهها همراه با فرزندان شان برای تهیه لوازم تحریر و کیف و کفش و لباس، راهی مراکز خرید میشوند؛ لوازمی که نمیتوان از خرید آنها چشم پوشی کرد و دانش آموزان و دانشجویان برای تحصیل به آنها نیاز دارند. اما نکته مهم روند رو به رشد قیمت نوشت افزار و اقلام آموزشی است که هر سال نسبت به سال گذشته رشد میکند. رشد 40 درصدی قیمتهای امسال چیزی است که در همان نگاه اول به چشم میآید. این موضوعی است که حتی خود فروشندهها هم به آن اذعان میکنند.
نوشت افزار، اولویت مخارج شهریور
شهریور برای بسیاری از خانوادههایی که فرزندان دانش آموز دارند، با ماههای دیگر فرق میکند. اولویت اول مخارج این ماه برای خانوادهها خرید لوازم تحریر و کیف و کفش است. برخی از آنها حتی از هزینههای معمولی زندگی در این ماه میزنند تا بتوانند لوازم مورد نیاز برای سال تحصیلی فرزندشان را تهیه کنند. محمدعلی همراه با همسر و دخترش برای خرید به بازار آمده است. کیف صورتی داخل نایلون را نشان میدهد و میگوید : «پارسال برای دخترم که پایه سوم ابتدایی است کیف خریدم ولی به دلیل این که باید هر روز همه دفتر و کتاب هایش را به مدرسه میبرد خیلی زود پاره شد. امسال مجبور شدم کیف خارجی و با کیفیت بخرم. 10 عدد دفتر مشق خریدیم که نزدیک به 600 هزار تومان شد. برای سه عدد پاک کن و دو عدد تراش به همراه دو جعبه مداد سیاه و یک جعبه مداد رنگی و مداد شمعی و آبرنگ و دفتر نقاشی و یک جامدادی طرحدار 800 هزار تومان پرداخت کردیم. برای همه اینها در کنار کفش و روپوش مدرسه بیشتر از 5 میلیون تومان هزینه کردیم. من و همسرم شاغل هستیم و تلاش میکنیم نوشتافزار مورد نیاز دخترمان را تهیه کنیم ولی برخی از خانوادهها توان پرداخت ندارند. مجبورند از دیگر هزینههای زندگی بزنند تا بتوانند لوازم تحریر و کیف و کفش بخرند.»
ماه مهر با نوشت افزار ایرانی
اما چند کیلومتر بالاتر از بازار بزرگ تهران در نقطهای در وسط شهر وضعیت بازار نوشتافزار و کیف کمی فرق میکند. این جا خبری از جنس خارجی نیست و همه چیز تولید داخلی است. نمایشگاه «ایران نوشت» از 17 شهریورماه با حضور 100 برند داخلی در مصلای تهران آغاز شده و تا آخر شهریورماه ادامه دارد. غرفهها در شبستان اصلی به ترتیب کنار هم قرار دارند و تولیدکنندگان نوشتافزار داخلی هر کدام محصولات تولیدیشان را میفروشند؛ دفاتری با تصاویری از فرماندهان شهید و حاج قاسم سلیمانی تا دختر کاپشن صورتی و قهرمانان ملی و اساطیر ایرانی. «این جا خیلی از لوازم تحریر را میتوانیم با قیمت مناسب تر از مراکز دیگر بخریم.» این را محمود که با همسر و پسرش برای خرید آمده است میگوید و کوله پشتی که تصویری از پرچم ایران روی آن نقش بسته را نشان میدهد. «خوشبختانه در این نمایشگاه لوازم تحریر تولید داخل و با کیفیت، با قیمت مناسب فروخته میشود و خانوادهها میتوانند با هزینهای کمتر، لوازم تحریر و کیف بچهها را بخرند. ما 7 عدد دفتر مشق به همراه دو جعبه مداد سیاه و قرمز و یک جعبه مداد رنگی ، دو پاک کن و تراش و آبرنگ و جامدادی همراه با کوله پشتی را مجموعا به قیمت 2 میلیون تومان خریدیم درحالی که همه اینها را اگر بیرون تهیه میکردیم شاید دوبرابر باید پول میدادیم.» سعید شهیدیان فروشنده یکی از غرفههای نوشت افزار با اشاره به استقبال خوب مردم از نوشتافزار تولید داخل گفت: «خوشبختانه طی سالهای گذشته در زمینه تولید نوشتافزار با کیفیت خودکفا شدهایم و خیلی از این محصولات با مشابه خارجی میتوانند رقابت کنند. از طرف دیگر قیمت این لوازم بسیار مناسب تر از مشابه خارجی است. ضمن این که ما در این نوشت افزارها تصاویر قهرمانان ملی را چاپ میکنیم همین دفتری که تصویری از شهید سلیمانی است بسیار مورد استقبال قرار گرفته و خیلی از بچهها دوست دارند دفتری با عکسی از این شهید بزرگوار را داشته باشند. این جا سعی میکنیم لوازم تحریر فانتزی نفروشیم چون کاربردی نیستند و فقط زیبایی ظاهری دارند.»
قطعی برق و افزایش قیمت نوشت افزار
امسال نوشت افزار در مجموع گران تر از سال پیش است. یکی از دلایل افزایش قیمت لوازم تحریر، قطعی برق در تابستان و تاثیر منفی آن بر روند تولید است. این را محسن گلستانی، رئیس اتحادیه صنف نوشت افزار تهران میگوید و تاکید میکند: «اکثر نوشتافزارهای کشور معمولا در فصل تابستان تولید میشود که متاسفانه قطعیهای اخیر برق کارخانهها باعث ایجاد تاثیر منفی بر روند تولید محصولات شده. این قطع برق، دلیلی برای کاهش عرضه و افزایش قیمت است. در حوزه کالاهای وارداتی نیز به واسطه تغییرات نرخ ارز، قیمت لوازمتحریر با افزایش روبهرو بوده و این رشد قیمت بر روی نوشتافزار داخلی نیز اثر گذاشته، چراکه مواد اولیه بخش قابل توجهی از این اقلام نیز وارداتی است.» رئیس اتحادیه صنف نوشتافزار تهران تاکید کرد: «با تلاشهای صورتگرفته در زمینه تأمین کالاهای اساسی حوزه نوشتافزار کمترین فشار به خانوار وارد شده و بیشتر افزایش قیمتها مربوط به کالاهای فانتزی در این حوزه است. کیفیت نوشتافزار ایرانی از دید تخصصی حتی در برخی موارد فراتر از انتظار ماست و این روند پیشرفت باعث شده که با نمونههای خارجی نیز امکان رقابت وجود داشته باشد. اگر مصرفکنندهها از برندهای معتبر داخلی برای تهیه نوشتافزار مورد نیاز خود خرید کنند بدون تردید میتوانند از کیفیت مطلوبی برخوردار شوند.»