نگاهی به گفتمان اقتصادی ۶ نامزد به ویژه درباره تولید ،تورم و یارانه ها
تعداد بازدید : 77
مسیر اقتصاد از8تیر
هادی محمدی – یکی از موضوعات مهم در انتخابات پیش رو و سرنوشت آن در آینده ایران، موضوعات کلان اقتصادی است. تورم، تحریم ها، اف ای تی اف، یارانه ها، بدهی دولت، نقدینگی و ... از جمله این هاست که هم برای عموم مردم اهمیت دارد و هم می تواند نقشه راه هر نامزد را برای فعالان اقتصادی روشن سازد. بر این اساس مردم می توانند در انتخاب خود با آگاهی بیشتر رفتار و راهی را انتخاب کنند که به نظرشان با منافع کشور و خانواده همخوانی بیشتری دارد. نامزدهای انتخاباتی نیز این حساسیت و توجه را درک کرده و سعی دارند در مباحثات و برنامه های تلویزیونی به آن بپردازند. در گزارش پیش رو نگاهی اجمالی داریم به این موضوعات شاخص اقتصادی در دیدگاه هر کدام از نامزدهای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری.
قالیباف؛ اصلاحات اقتصادی
محمد باقر قالیباف رئیس مجلس دوازدهم و یازدهم هم به دلیل ریاست بر مجلس و در جریان بودجه بودن و هم کار در شهرداری تهران که کم از یک وزارتخانه ندارد فردی با تجربه اقتصادی محسوب می شود.او در مورد اف ای تی اف در سال 98 گفته است در شرایط فعلی، پذیرفتن توصیههای FATF، قطعا به ضرر ماست، اما پاسخ سریع و صریح «بله» یا «نه»، منافع ملی امروز و فردای ما را تامین نمیکند.قالیباف بر لزوم اصلاحات اقتصادی در دولت آینده تاکید دارد و می گوید بخشی از اصلاحات ریشه در مسائل اقتصادی دارد و بعضی به حوزه خارجی مربوط است. اما قطعا این دو بر یکدیگر تاثیرگذار هستند. البته هرچند که تحریم اقتصادی را دشمنان ما ایجاد کردند، اما از این موضوع غافل نباشید که بخشی از آن به اشکالات ما مربوط است. بیتدبیری، بی عرضگی در کار و ناکارآمدی و فساد و حیف کردن سرمایه از جمله اشکالات اداره کشور است. اگر ما نتوانیم با روش و ابزار مشخص، مدیریت قوی و راه حلهای درست فرصتها را غنیمت بشماریم، ظلم به مجموعه است.اما نکته مهم حرف های او که بیشتر دیده شد، اظهاراتش در مورد وضعیت فروش نفت تحت تحریم بود که گفت: در تحریم، نفت میفروشیم و پول میگیریم و بعد تبدیل به ارز میشود، در نتیجه ۳۰ درصد در جابهجایی پولها حیف میشود.
پزشکیان؛ ریشه مشکلات اقتصادی در سیاست خارجی
مسعود پزشکیان یک پزشک جراح قلب است که 16 سال سابقه مجلس دارد و همچنین وزیر بهداشت بوده است. به نظر می رسد اطلاعات خوبی از وضع اقتصادی و بودجه کشور و به ویژه اقتصاد سلامت در کشور داشته باشد. پزشکیان ریشه بیشتر مشکلات اقتصادی را در وضعیت سیاست خارجی ما می داند. در مورد اف ای تی اف می گوید حتی دیپلماسی منطقهای و مبادله بانکی با چین هم بدون تصویب FATF به درد نمیخورد؛ چراکه آمریکا با بردن یک قطعنامه به سازمان ملل میتواند ما را فلج کند؛ قدم اول مقابله با رانت، فساد، رشوه و قاچاق وجود FATF داخلی است. باید نوع سیاست و تعاملمان با دنیا را عوض کنیم، به بازارهای جهانی وارد شویم و نگاه خصمانه نداشته باشیم.به تحریم ها که می رسد می گوید درخصوص شعار «لغو همه تحریمها و بازگشت به همه تعهدات» به نظرم این شعار عملی نیست؛ چراکه آمریکا به منابع کشورهای دنیا نیاز دارد؛ سیاست معامله با شرق سیاستی درست است اما چرا برای اقتصاد بیمار، صنعت، بانکداری و کشاورزی به سراغ اروپا نمیروید! روزبهروز وضع در حال بدتر شدن است ولی حاضر نیستند دست از این مدیریت و راه غلط بردارند.
جلیلی؛ طرح هایی آماده در دولت سایه
سعید جلیلی سال هاست عضو شورای عالی امنیت ملی است و به نظر می رسد بر این اساس می تواند اطلاعات خوب و واقعی از وضعیت اقتصادی کشور داشته باشد. وی همچنین ادعا دارد با دولت سایه ای که تشکیل داده بررسی های علمی و تخصصی نیز داشته تا جایی که معتقد است پیشرفتهای مردم ما و روندهای جهانی به ما نشان میدهد، ما امروز در یک فرصت تاریخی هستیم. در مورد یارانه ها می گوید باید حق مردم را از سهمشان در مصرف انرژی به آن ها بدهیم که این کار را در طرحی تحت عنوان «وان» تعریف کردیم که به مردم این حق داده شود. طرح دوم تحت عنوان «سبد غذایی» تعریف شده که طبق آن آحاد مردم باید روزانه 2500 کیلوکالری دریافت کنند. راجع به FATF با قاطعیت میگوید که لازم نیست بدانیم به نفع کشور ماست یا نیست؟ امضای کنوانسیونها هیچ فایدهای برای کشور ندارد برای این که خود بیانیه FATF میگوید اگر این را امضا کنید باید گام بعدی را برای شما تعریف کنم.نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری در مورد تحریم هم معتقد است در دنیایی که ۲۰۰ کشور وجود دارد، نباید ظرفیت خود را به جایی ببریم که بیشترین نقاط افتراق سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را داریم.
پورمحمدی؛ دولت قرار اقتصادی
مصطفی پورمحمدی هم سابقه اقتصادی بدی ندارد. سه سال وزیر کشور، 4 سال وزیر دادگستری و 5 سال ریاست سازمان بازرسی کل کشور سابقه کمی نیست و شناخت اقتصادی خوبی به او می دهد. پورمحمدی نام دولت خود را «دولت قرار» و اولویتهای آن را 1- عدالت، 2- ثروت و 3- قدرت گذاشته است.در مورد یارانه ها می گوید: هر دولتی ناچار است برای این که یارانه را از سیستم اقتصادی و درآمدی شهروندان خارج کند و در عین حال فشار کمتری به شهروندان وارد شود، آن را به نحوی جبران کند؛ لذا وجوهی که اکنون قرار است در قالب طرح تحول اقتصادی به شهروندان پرداخت شود، براساس حذف یارانههاست نه کمک به شهروندان و ما باید این موضوع را بهطور شفاف و صادقانه با مردم در میان بگذاریم. اختصاص یارانهها به مردم میتواند بهصورت پرداخت پول، کارت اعتباری یا مواردی مشابه باشد بهگونهای که این وجوه فقط برای مصارفی خاص مثلا درخصوص انرژی قابل برداشت باشد. به عبارتی من طرفدار مدل توزیع یارانه با کارت اعتباری هوشمند و هدفمند هستم.
زاکانی؛ سابقه شهرداری تهران در اقتصاد
علیرضا زاکانی نماینده سابق مجلس و شهردار تهران که سه سال است این منصب را بر عهده دارد در بودجه ریزی شهری قطعا به موضوعات اقتصادی کلان توجه داشته و حالا خود را آماده برای ریاست جمهوری می کند.چهار رویکرد در برنامه زاکانی دیده می شود. تحول در حوزه اقتصاد مدیریت، مقابله با مفاسد اقتصادی و بوروکراسی و برداشتن موانع جدی تولید و خلق ثروت و قدرت برای همگان.در مورد تورم می گوید در ۵۰ سال اخیر تنها کشوری هستیم که تورم دو رقمی ۲۰ درصد داشتیم و الان جزو پنج کشوری هستیم که تورم بالای ۲۰ درصد داریم. این موضوع نهتنها افتخار محسوب نمیشود بلکه چیزی جز سیاهی نیست. تکرقمی کردن تورم در کوتاهمدت با رکود همراه میشود و سرکوب قیمت در تولید نیز به جای تنظیم بازار و اصلاح نظام تولید و خدمات و همچنین حذف رانتها و دلالی، کشور را دچار مشکلات جدی میکند. در حال حاضر ۷۰۰ هزار میلیارد تومان ناترازی عملکرد بانکها و نقدینگی بیش از هزار میلیارد را داریم. در کوتاهمدت، کنترل نرخ ارز به رفع تورم و ثبات بازار ارز کمک میکند و مدیریت منابع و نرخ سود بانکی در این جهت موثر است. در میانمدت هم نیازمند اصلاح ساختار بودجه هستیم که از طریق تولید و مالیات، دولت را اداره کنیم. بانک مرکزی نباید اجیر دولت باشد و دست دولت در جیب بانک مرکزی بماند.
قاضیزاده؛ بسته یک میلیاردی برای خانواده
امیر حسین قاضی زاده هاشمی رئیس بنیاد شهید است که خود یک هلدینگ بزرگ اقتصادی در کشور به شمار می رود. او نام دولت آینده خود را دولت خانواده گذاشته و معتقد است می تواند با همراهی مردم طی یک دوره چهارساله، تورم و بیکاری تکرقمی، رفع فقر مطلق، رشد اقتصادی ۶ تا ۸ درصدی، افزایش دوبرابری امید به آینده و کاهش محسوس آسیبهای اجتماعی را محقق سازد. باید مالیات اشخاص حقوقی را کاهش و اخذ مالیات از اشخاص حقیقی را افزایش دهیم. با تشکیل نظام جامع مالیاتی مردم یک بار و به صورت تجمیع شده مالیاتها را پرداخت میکنند. مهار پایدار تورم، رشد اقتصادی و اشتغال و همچنین رفع فقر مطلق سه برنامه جدی دولت مردم است. او در حوزه ارز سیاست خود را این گونه توضیح می دهد: سیاست ما ارز تکنرخی و واقعی برای جلوگیری از قاچاق کالا در کنار سامان دادن به شبکه توزیع کشور است و تمامی کالاها باید در بورس کالا عرضه شوند. در طرح دولت مردم بسته اعتباری یک میلیاردی به زوج های جوان و خانوار تخصیص داده میشود برای مثال به زوج ها مسکن، ودیعه مسکن، خرید کالای جهیزیه یا منابع اشتغال داده میشود.