گزارش خبری
تعداد بازدید : 104
ایران در آمار «ادراک فساد» جزو ۱۵ کشور آخر جهان نیست
آمارهای سازمان بین المللی شفافیت نشان می دهد ایران در رده بندی جهانی ادراک فساد بالاتر از ۲۹ کشور جهان و در رتبه ۱۴۹ قرار گرفته است. در نتیجه برخلاف برخی ادعاها، ایران در این شاخص جزو 15 کشور آخر دنیا نیست. ضمن این که ایرادات اساسی به این رده بندی جهانی وارد است.
به گزارش ایرنا، آمارهای منتشرشده از سوی سازمان بین المللی شفافیت نشان می دهد ایران در شاخص ادراک فساد در سال ۲۰۲۳ رتبه ۱۴۹ جهان را داشته و ۲۹ کشور جهان نمره کمتری نسبت به ایران در این شاخص داشته اند.
ایران در شاخص ادراک فساد در گزارش سال ۲۰۲۳ نمره ۲۴ را به دست آورده که این رقم از ۲۹ کشور دیگر مثل لبنان، جمهوری آذربایجان، عراق، لیبی و تاجیکستان بیشتر بوده است.
شاخص «ادراک فساد» چه چیزهایی را می سنجد؟
به گزارش اندیشکده شفافیت برای ایران، شاخص ادراک فساد برگرفته از 13 مرجع دادهای است که ارزیابی کارشناسان و مدیران اجرایی بخش خصوصی در مورد برخی از رفتارهای مفسدانه در بخش دولتی را در خود گنجانده است، که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد: رشوه خواری، منحرف کردن بودجههای دولتی، استفاده از جایگاه دولتی برای منافع شخصی، پارتیبازی در خدمات شهری، فساد سیاسی سیستماتیک که در آن منافع شخصی به طور مشخص بر تصمیمگیریهای دولتی تاثیر میگذارند. (لابی گری بخش خصوصی برای تحت تأثیر قراردادن تصمیمات دولتی به نفع خود)، برخی منابع همچنین به مکانیسمهایی میپردازند که برای پیشگیری از فساد در یک کشور وجود دارند، برای مثال: توانایی دولت برای تقویت مکانیسمهای صداقت (درستی)، پیگرد موثر مقامات دولتی فاسد، کاغذبازی و فشار اداری بیش از حد، وجود قوانین کافی در مورد افشای مالی، جلوگیری از تعارض منافع و دسترسی به اطلاعات، محافظت قانونی از گزارشگران تخلف، روزنامهنگاران و ماموران تحقیق.
ابهامات جدی کارشناسان نسبت به شاخص «ادراک فساد» جهانی
ذکر این نکته ضروری است که شاخص فوق، نه به اندازه گیری فساد، بلکه به اندازه گیری ادراک فساد، آن هم با استفاده از نظرسنجی می پردازد. با وجود این، ایرادات قابل تاملی نسبت به اندازه گیری این شاخص توسط کارشناسان مطرح شده است. به عنوان دو نمونه، گزارش اندیشکده شفافیت برای ایران در این زمینه حاکی از آن است که مؤسساتی که شاخصهای مورد استفاده در گزارش ادراک فساد را تهیه میکنند، در ایران نمایندگی ندارند. به همین دلیل جامعه آماری که برای پیمایش جهت تهیه شاخصهای خود انجام میدهند، عموماً شامل ایرانیان خارج از کشور است. به همین دلیل محتمل است که نتایج پیمایشهای این مؤسسات دچار اریب (خطا) شود. همچنین در بسیاری از منابع مورد استفاده در شاخص ادراک فساد، ایران دارای امتیاز نیست که این امر موجب کاهش دقت نتیجه و همچنین پایین آمدن رتبه ایران میشود. برای مثال، در سال ۲۰۰۹، تنها ۳ منبع دارای امتیاز برای ایران بودند که در آن سال، ایران بدترین رتبه خود در گزارش CPI را کسب کرده بود.