
نشست اتحادیه پایاپای آسیایی به میزبانی کشورمان در تهران برگزار شد:
تعداد بازدید : 65
مذاکرات ارزی 9 کشور آسیایی در تهران

اضافه شدن ارزهای محلی اعضا و برخی از ارزهای غیرجهان روا همچون روبل روسیه، یوان چین و درهم امارات به سبد اتحادیه پایاپای آسیایی و تشکیل یک ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) مشترک میان اعضای اتحادیه از جمله مهم ترین محورهای مورد بحث در پنجاه و یکمین اجلاس اتحادیه پایاپای آسیایی است.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، فرهاد مرسلی، دبیرکل اتحادیه پایاپای آسیایی، با بیان این که این اتحادیه قدمت طولانی دارد، افزود: اتحادیه پایاپای آسیایی از سال 1974 تشکیل شده است. در آن زمان معاهده برتون وودز که برای جهان روا سازی دلار و تعیین آن به عنوان ارز ذخیره جهانی شکل گرفته بود دچار مشکل شد و به تبع آن در آفریقا و آمریکای جنوبی و آسیا چندین اتحادیه برای استفاده از ارزهای محلی در مبادلات تجاری و بانکی تشکیل شدند.
این مقام مسئول بانک مرکزی تصریح کرد: این اتحادیه با ابتکار ایران تاسیس شد و دبیرخانه دایمی آن نیز در ایران فعالیت میکند. از زمان تاسیس تا یک سال پیش فعالیتهای این اتحادیه به همان شکل قدیمی انجام میشد. از سال گذشته ما پیشنهاد کردیم که ارزهای محلی اعضا و برخی از ارزهای غیرجهان روا همچون روبل روسیه، یوان چین یا درهم امارات نیز به سبد اتحادیه اضافه شود تا کشورهای عضو بتوانند برای تسویه مبادلات تجاری و بانکی خود از این ارزها بهره ببرند و از وابستگی آن ها به دلار کاهش یابد.
مرسلی با بیان این که این موضوع قرار است روز چهارشنبه در نشست مجمع هیئت مدیره اتحادیه پایاپای آسیایی به تصویب برسد، ادامه داد: موضوع دیگری که قرار است در این نشست مطرح شود، بحث تشکیل یک ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) مشترک میان اعضای اتحادیه است شایان ذکر است، این ایده نیز با ابتکار عمل ایران مطرح شده است تا کشورهای عضو بتوانند روابط بانکی با یکدیگر را با تسهیل انجام دهند و برای تسویهها از ذخایر ارزی خود کمتر استفاده کنند.
دبیرکل اتحادیه پایاپای آسیایی درباره حضور کشورهای غیرعضو در نشست تهران این اتحادیه گفت: برای نشست، علاوه بر کشورهای عضو، کشورهای روسیه، بلاروس، افغانستان و بانک توسعه اسلامی نیز حضور خواهند داشت. همچنین، یک سری از کشورهای غیرعضو به صورت آنلاین به این نشست متصل خواهند شد که از جمله آن ها میتوان به بانک مرکزی موریس از قاره آفریقا اشاره کرد.
وی در پاسخ به این سوال که چرا کشورهای غیرآسیایی در نشست این اتحادیه آسیایی شرکت میکنند؟ گفت: اتحادیه پایاپای آسیایی نزدیک به 20 سال است که در حال عضوگیری است و تا کنون تعداد اعضای آن به 9 کشور رسیده است و قرار است 2 کشور دیگر نیز به این اتحادیه بپیوندند. اساسنامه آن در سازمان ملل تصویب شده است و زیرمجموعه آن به شمار میرود. بنابراین برای عضویت کشورهای غیرآسیایی ممانعتی وجود ندارد، اگرچه تابهحال این اتفاق نیفتاده است.
مرسلی در پایان سخنان خود درباره آثار و نتایج برگزاری این نشست تشریح کرد: نظام مالی جهان هماکنون در حال پوستاندازی است. حضور دلار در ذخایر ارزی کشورهای دنیا کاهش یافته و کمتر از 70 درصد شده است. کشورهای جهان به تدریج به معامله با ارزهای محلی خودشان سوق پیدا کردهاند. برای نمونه کشورهای عضو بریکس به دنبال ابداع یک ارز مشترک هستند.
وی افزود: شاید آثار و نتایج این نشست به صورت محسوس طی روزها و هفتههای آینده مشخص نشود، اما با توجه به تغییراتی که در نظام مالی جهان در حال رخ دادن است، قطعا آثار مثبتی برای اقتصاد ایران خواهد داشت. گفتنی است، این اتحادیه هم دوجانبه تسویهها را انجام میدهد و هم چند جانبه؛ برای مثال اگر ما در هند مازاد روپیه داشته باشیم و روسیه نیز در هند نیازمند روپیه باشد، ما میتوانیم به یکدیگر کمک کنیم. این ها از جمله مزایا و آثار مثبتی است که اتحادیه پایاپای آسیایی برای تجارت و نظام بانکی ما خواهد داشت.
شایان ذکر است اجلاس اتحادیه پایاپای آسیا روز چهارشنبه، 3 خرداد 1402، در تهران برای بحث، بررسی و تصویب راهکارهای دلارزدایی از اقتصاد کشورهای عضو برگزار می شود.