قراردادها
مجازات پیش فروش ساختمان بدون تنظیم سند رسمی
طبق ماده یک قانون «پیش فروش ساختمان»، «هر قراردادی، با هر عنوان، که به موجب آن، مالک رسمی زمین (پیش فروشنده) متعهد به احداث یا تکمیل واحد ساختمانی مشخص در آن زمین شود و واحد ساختمانی مذکور با هر نوع کاربری از ابتدا یا در حین احداث و تکمیل یا پس از اتمام عملیات ساختمانی به مالکیت طرف دیگر قرارداد (پیش خریدار) درآید، از نظر مقررات این قانون، « قرارداد پیش فروش ساختمان» محسوب می شود.» طبق ماده 23، «اشخاصی که بدون تنظیم سند رسمی، اقدام به پیش فروش ساختمان یا بدون اخذ مجوز، اقدام به درج یا انتشار آگهی نمایند، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی به میزان دو تا چهار برابر وجوه و اموال دریافتی محکوم می شوند.»همچنین بر اساس تبصره ماده 23 قانون «پیش فروش ساختمان»، «جرایم مذکور در این ماده، تعقیب نمی شود، مگر با شکایت شاکی خصوصی یا وزارت مسکن و شهرسازی و با گذشت شاکی، تعقیب یا اجرای آن موقوف می شود.» به دیگر سخن، این نوع از جرایم، تنها دارای جنبه خصوصی هستند. در این میان، بنگاه های معاملات املاک نیز، در بخش پیش فروش ساختمان، وظایف و تکالیفی برعهده دارند که تخلف از آن ها، مجازات های مقرر قانونی را در پی خواهد داشت. طبق ماده 24 قانون «پیش فروش ساختمان»، «مشاوران املاک باید پس از انجام مذاکرات مقدماتی، طرفین را جهت تنظیم سند رسمی قرارداد پیش فروش، به یکی از دفاتر اسناد رسمی دلالت نمایند و نمی توانند رأساً مبادرت به تنظیم قرارداد پیش فروش نمایند. در غیراین صورت برای بار اول تا یک سال و برای بار دوم تا دو سال تعلیق پروانه کسب و برای بار سوم به ابطال پروانه کسب محکوم می شوند.» طبق ماده 20 قانون «پیش فروش ساختمان»، «کلیه اختلافات ناشی از تعبیر، تفسیر و اجرای مفاد قرارداد پیش فروش توسط هیئت داوران متشکل از یک داور از سوی خریدار و یک داور از سوی فروشنده و یک داور مرضی الطرفین و در صورت عدم توافق بر داور مرضی الطرفین، یک داور با معرفی رئیس دادگستری شهرستان مربوطه انجام می پذیرد. درصورت نیاز، داوران می توانند از نظر کارشناسان رسمی محل استفاده نمایند.»
حقوق کار
44ساعت؛حداکثر ساعت کار کارگران درهفته
ماده 51 قانون کار، ساعتِ کاری را این گونه تعریف می کند: «ساعت کار در این قانون مدت زمانی است که کارگر نیرو یا وقت خود را به منظور انجام کار در اختیار کارفرما قرار می دهد.» باید توجه داشت که غیر از موارد صریحاً اعلام شده در قانون، ساعات کار کارگران، طی یک شبانه روز، نباید از 8 ساعت بیشتر شود.
با این حال، تبصره یک ماده 51، تصریح می کند که:« کارفرما با توافق کارگران، نماینده یا نمایندگان قانونی آنان، می تواند ساعات کار را در بعضی از روزهای هفته کمتر از میزان مقرر و در دیگر روزها اضافه بر این میزان تعیین کند، به شرط آن که مجموع ساعات کار هر هفته از ۴۴ ساعت تجاوز نکند.»
با توجه به این که مطابق ماده 62 این قانون، «روز جمعه، روز تعطیل هفتگی کارگران با استفاده از مزد می باشد» و تقسیم 44 ساعت بر 6 روز کاری، مدت زمانی کمتر از 8 ساعت(7 ساعت و 20 دقیقه) در یک روز را برای ساعات مجاز کاری کارگران معیّن می کند؛ به نظر می رسد موضوع 8 ساعت کار روزانه در مشاغلی مدنظر است که ساعات کاری آن ها، در تمام روزهای هفته، برابر است. بر همین اساس، موضوع کار 7 ساعت و 20 دقیقه نیز در مورد کارگرانی مصداق دارد که طبق تبصره یک ماده 51، ضمن توافق کارفرما با آنان، ساعات کاری آن ها، طی روزهای هفته، متفاوت باشد. در کارهای کشاورزی، با توجه به ماهیت آن ها، کارفرما می تواند با موافقت کارگر، ساعات کاری را بر اساس عُرف یا شرایط فصلی تعیین کند. این مسئله تنها مربوط به مشاغل کشاورزی است و نمی توان آن را به سایر حرفه ها تعمیم داد.
با این حال، به نظر می رسد در بیشتر کارگاه ها، ساعات کاری همان 8 ساعت در نظر گرفته می شود و مازاد احتمالی کار روزانه، به عنوان زمان ناهار و نماز محاسبه می شود. این مسئله، اگرچه توجیه قانونی ندارد، اما می توان به عنوان عُرف، از آن چشم پوشی کرد. باید توجه داشت که موارد ذکر شده تنها مربوط به مشاغلی است که شرایط ویژه کاری در آن ها لحاظ نمی شود. در مشاغل سخت و زیان آور و نیز مشاغلی که به صورت «نوبت کاری»(شیفتی) انجام می شود، وضعیت ساعات کاری متفاوت است.
حقوق خانواده
الزامی بودن دریافت گواهی عدم امکان سازش برای طلاق
طبق ماده 24 قانون «حمایت خانواده»، مصوب 1391، «ثبت طلاق و سایر موارد انحلال نکاح و نیز اعلام بطلان نکاح یا طلاق در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق، حسب مورد، پس از صدور گواهی عدم امکان سازش یا حکم مربوط از سوی دادگاه مجاز است.» بنابراین زن و شوهر، برای اجرای صیغه طلاق و انجام مراحل ثبتی آن، باید حتماً گواهی عدم امکان سازش صادر شده از سوی مراجع ذی ربط را به دفتر طلاق تسلیم کنند. دفاتر طلاق، بدون این گواهی، حق جاری کردن صیغه طلاق و انجام تشریفات قانونی آن را ندارند و در صورت ارتکاب این عمل، متخلف محسوب می شوند و مطابق قانون با آن ها برخورد خواهد شد. ممکن است این پرسش پیش آید که آیا در طلاق توافقی نیز، با توجه به رضایت زن و شوهر به انجام آن، به صدور گواهی عدم امکان سازش نیاز هست؟ باید توجه داشت که مطابق ماده 26 قانون «حمایت خانواده»، «در صورتی که طلاق، توافقی یا به درخواست زوج باشد، دادگاه به صدور گواهی عدم امکان سازش اقدام و اگر به درخواست زوجه باشد، حسب مورد، مطابق قانون به صدور حکم الزام زوج به طلاق یا احراز شرایط اعمال وکالت در طلاق مبادرت می کند.» بنابراین، دریافت گواهی عدم امکان سازش برای انجام مراحل قانونی در دفاتر طلاق، در هر صورت، الزامی است. تنها موردی که قانون آن را از طلاق توافقی استثنا کرده، ارجاع موضوع طلاق به داوری است. طبق ماده 27 قانون «حمایت خانواده»، «در کلیه موارد درخواست طلاق، به جز طلاق توافقی، دادگاه باید به منظور ایجاد صلح و سازش موضوع را به داوری ارجاع کند.» در هر حال، پس از انجام امور مقدماتی و ارجاع به داوری، در صورتی که طلاق توافقی نباشد، دادگاه شروط ضمن عقد و سایر موارد را، برای در نظر گرفتن حقوق زن و نیز حضانت فرزند، در صورت وجود، بررسی خواهد کرد. البته زن می تواند بدون دریافت حقوق قانونی خود، به ثبت طلاق رضایت دهد؛ اما این اجازه باعث از بین رفتن حق و حقوق وی، در صورتی که زن آن ها را صلح یا هبه نکرده باشد، نخواهد شد و او می تواند پس از طلاق از طریق اجرای احکام دادگستری، برای دریافت حق و حقوقش اقدام کند(ماده29).
امور صنفی
«فروش اجباری» تخلف صنفی است
بر اساس ماده 63 قانون نظام صنفی کشور، «عدم اجرای ضوابط قیمت گذاری و توزیع»، تخلف صنفی محسوب می شود. طبق ماده 63، این تخلف «عبارت است از عدم ارائه مدارک لازم جهت اجرای ضوابط قیمت گذاری و توزیع به مراجع قانونی، بدون عذرموجه، ظرف سه ماه از تاریخ ترخیص کالا یا خدمت وارداتی یا دراختیار گرفتن تولید داخلی، برای آن دسته از کالا ها و خدماتی که توسط مراجع قانونی ذی ربط مشمول قیمت گذاری می گردند.» البته باید توجه داشت که تشخیص موجه بودن عذر با وزارت بازرگانی است. مرتکبان این تخلف، برای بار نخست، به جریمه نقدی معادل نصف قیمت رسمی کالا یا خدمت محکوم خواهند شد و در دفعات دوم و سوم، طی یک سال، به ترتیب، به «جریمه نقدی معادل دوبرابر قیمت رسمی کالا یا خدمت» و « جریمه نقدی معادل چهار برابر قیمت رسمی کالا یا خدمت و نصب پارچه یا تابلو برسردر محل کسب به عنوان متخلف صنفی و تعطیل محل کسب به مدت یک ماه» محکوم می شوند. طبق ماده 64 قانون نظام صنفی کشور، «فروش اجباری» نیز تخلف صنفی است. منظور از فروش اجباری این است که واحد صنفی، که کالا یا خدمتی را به مشتری ارائه میدهد، او را مجبور به خرید کالا یا خدمتی اضافه بر کالا یا خدمت مورد نیاز، کند. مثلاً، فروشنده مواد غذایی، مشتری را مجبور کند همراه با چای، یک قوطی روغن بخرد. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشیم این است که موضوع این تخلف، تنها فروش اجباری است و اگر فروشنده کالای اجباری فروخته شده را گران یا کم بفروشد، مشمول مجازات این دو تخلف نیز خواهد شد. قانون برای مجازات مرتکبان تخلف «فروش اجباری»، میان کالا و خدمات تفکیک قائل شده است. مطابق بند الف ماده 64 در صورتی که فروشنده اقدام به فروش اجباری کالا کند، «به پس گرفتن کالا و جریمه نقدی معادل پنج برابر قیمت فروش کالای تحمیلی» محکوم خواهد شد. از آن جا که فروش اجباری خدمات ممکن است ضرر و زیان مالی نیز برای خریدار ایجاد کند، قانون گذار فروشنده اجباری «خدمت» را به « جبران خسارت وارد شده به خریدار و جریمه نقدی معادل پنج برابر مبلغ خدمت اجباری» محکوم کرده است.