مردم معطل اینترنت با کیفیت
اگر رسانه ها هر روز از کم کیفیتی اینترنت داد سخن بر نمی آورند دلیل بر کیفیت آن نیست، شاید همچون برخی مسئولان به این اینترنت عادت کرده اند. آخرین گزارش سامانه بین المللی اسپیدتست می گوید رتبه اینترنت ایران 2 تا 4 پله افت کرده است. آیا دولت جدید پای وعده های اینترنتی اش می ماند؟
صادق غفوریان-به طور کل حال و روز اینترنت کشور چندان مطلوب نیست؛ حالا فکرش را بکنید در این میان برخی روزها هم این حال بد اینترنت، افزون و دوچندان می شود به طوری که در ساعاتی، حتی در بالاآوردن سایت های داخلی هم دچار سکته می شود. نمونه اش را همین امروز، دو کاربر روایت می کنند که یک شنبه (18 شهریور) از همان روزهایی بود که حال اینترنت بدتر از همیشه بود.
رئیس جمهور منتقد به کیفیت اینترنت
بروز اختلال در سرویس های اینترنت بینالملل طی روزهای گذشته با انتشار اخبار رسمی توسط وزیر ارتباطات، اعلام شد اما به نظر می رسد، کندی و تنبلی اینترنت برای مسئولان هم به یک امر عادی تبدیل شده است. البته اگر بگوییم این موضوع برای مسئولان سابق حوزه ارتباطات و متولیان اینترنت به یک امر عادی تبدیل شده بود، شاید منصفانه تر باشد. به هر روی، این دولت به تازگی، حوزه اجرایی کشور را به دست گرفته و باید دید آیا همان طور که دکتر پزشکیان در ایام انتخابات خود را منتقد وضعیت اینترنت کنونی معرفی کرد، آیا خود اقدام موثری در بهبود وضعیت اینترنت خواهد داشت یا پاشنه در بر همین منوال خواهد چرخید.
معاون اول: از اینترنت راضی نیستم
در عین حال روزهای قبل، معاون اول دولت جدید تصریح کرد که از اینترنت کشور رضایتی ندارد: «از سرعت اینترنت راضی نیستیم اگرچه خودم اینترنت پرسرعت دارم اما فردی نگاه نمیکنیم. نخبگان و برخی مشاغل نیاز به اینترنت پرسرعت دارند باید هرآن چه مردم لازم دارند به تدریج در اختیارشان قرار بگیرد.»
افت 4 پله ای در آخرین گزارش اسپیدتست
وضعیت کیفیت اینترنت کشور در گزارش های بین المللی هم ماجرای خود را دارد. برای نمونه در آخرین گزارش اسپیدتست (سامانه ارزیابی کیفیت اینترنت کشورها)، میانه سرعت اینترنت سیار و ثابت کشور در ماه جولای(حدود مردادماه) بیشتر شده اما از نظر رتبه در جدول میانه سرعت اینترنت نسبت به ماه قبل تر از آن چند پله افت رتبه داشته است. در این گزارش، سرعت اینترنت سیار ایران در ماه ژوئن ۳۷.۴۱ مگابیتبرثانیه گزارش شده است؛ درحالیکه در ماه قبل تر از آن، این سرعت ۳۶.۹۷ مگابیت بر ثانیه بوده و با وجود افزایش میانه سرعت اینترنت موبایل کشور، جایگاه ایران در جدول میانه سرعت اینترنت سیار با چهار پله سقوط از رتبه ۶۵ به ۶۹ رسیده است. اینترنت ثابت ایران نیز در ماه جولای ۲۰۲۴ وضعیت مشابهی را تجربه کرده است. میانه سرعت اینترنت ثابت کشور طبق جدول اسپیدتست از ۱۴.۷۷ مگابیتبرثانیه در ماه ژوئن به ۱۴.۹۵ مگابیتبرثانیه در ماه جولای رسیده اما ایران از نظر میانه سرعت اینترنت ثابت هم دو پله افت داشته و از جایگاه ۱۴۴ در ماه ژوئن به رتبه ۱۴۶ در ماه جولای رسیده است.
مقصر فیلترشکن ها هستند؟
اما علت کندی اینترنت چیست و چرا باوجود گلایه مردم، وعده های مسئولان و ضرورت ها درباره توسعه اقتصاددیجیتال باز هم مردم سهم شایسته ای از اینترنت با کیفیت ندارند؟
بی شک توسعه نیافتن زیرساختهای ارتباطی کشور در سال های گذشته، متناسب با سرعت رشد مصرف کاربران و مواردی همچون استفاده گسترده کاربران از فیلترشکن ها از جمله مواردی است که شرایط اینترنت کشور را روی ریل کم کیفیتی قرار داده است. البته وزیر سابق ارتباطات در آخرین روزهای مسئولیتش در دیدار با رئیس جمهور جدید گفت: بیشتر گلایه کاربران از سرعت اینترنت ناشی از دو موضوع محدودیت در دسترسی به برخی سرویسها و تحریمهای ظالمانه غرب در ایجاد محدودیت در دسترسی به سایتهای مورد نیاز کاربران است. چراکه برخی از کاربران برای دور زدن این محدودیتها مجبور به استفاده از فیلترشکن هستند که این امر ضمن کاهش سرعت دسترسی، باعث ناامنی گوشی و رایانه کاربران و آسیب پذیر شدن آن ها در مقابل حملات سایبری میشود.
وعده های اینترنتی پزشکیان
با همه این تفاصیل و دردهایی که درباره اینترنت وجود دارد، شاید یکی از علت های اقبال مردم به «مسعود پزشکیان» وعده های اینترنتی او بود. در اختتام این گزارش، خوب است برخی از وعده های اینترنتی وی را مرور کنیم:
-تمام تلاش خود را برای اصلاح نظام ناکارآمد فیلترینگ به کار میبندم.
-من اگر انتخاب شدم جلوی فیلترینگ خواهم ایستاد و کسب و کارهای تعطیل شده را بازیابی خواهم کرد.
- در تمام دنیا در مواقع خاص محدودیتهایی دارند اما نباید این طور باشد که الان وقتی هیچ مسئلهای نیست فیلترینگ بگذاریم.