بنزین بی زبان در گلوی 7 میلیون خودروی فرسوده
ما برای بررسی بیشتر موضوع و ماجرای خودروهای فرسوده، میزان مصرف بنزین در این خودروها و الگوی آن در کشورهای توسعه یافته و اقدامات قانونی در این زمینه به سراغ دکتر داریوش گلعلیزاده، رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیطزیست رفتیم.
آقای دکتر درباره تعداد خودروهای فرسوده در کشور و میزان بنزینی که این خودروها مصرف میکنند، بگویید.
درحال حاضر بیش از 7 میلیون خودروی فرسوده در کشور داریم که عمر اغلب آن ها بیش از 20 سال است. این خودروها از 12،13 و بعضا تا 20 و 30 لیتر در 100 کیلومتر بنزین مصرف می کنند. این مسئله باعث شده که میانگین مصرف روزانه بنزین در کشور به 119 میلیون لیتر برسد. در حالی که بر اساس قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت مصوب 1386، سرانه مصرف بنزین در آن سال(1386) که یک و یک دهم درصدبود، مقرر شده بود طی 5 سال به هفت دهم درصد برسد. حال نه تنها این رقم محقق نشده بلکه سرانه مصرف بنزین به بیش از یک و سه دهم درصد رسیده است.
مهم ترین دلایل این افزایش مصرف چیست؟
مهم ترین مورد این است که تردد خودروهای شخصی به علت ناکارآمدی سیستم حمل و نقل عمومی بیشتر شده است. بخشی از دلایل افزایش ترددها، فعالیت بخشی از خودروها به عنوان کار دوم در تاکسی های اینترنتی است که اغلب به دلیل مسائل معیشتی مجبور به شغل دوم هستند. موضوع بعد، افزایش حجم ترافیک هاست که طبیعتا مصرف بنزین را افزایش می دهد.
خودروهای تولیدی در کشور چه میزان بنزین مصرف می کنند؟
خودروهای تولیدی ما در کشور، حدود 8 لیتر در 100 کیلومتر بنزین مصرف می کنند که رقم بالایی است. در کشورهای توسعه یافته، میزان این مصرف حدود 4 لیتر است.
آقای دکتر قانون برای خودروسازان پرمصرف، تدابیری نیندیشیده است؟
در این زمینه ما از سال قبل برای اولین بار برای خودروسازان، سبد سوخت تعیین کردیم به این معنا که اگر محصولات تولیدی آن ها از میزان تعیین شده در سبد سوختشان، تخطی و بیشتر مصرف کنند مشمول جریمه خواهند شد.
قانون برای اسقاط خودرو چه پیشبینی دارد؟
بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه سالانه باید 500 هزار خودرو از رده خارج شود. یعنی با توجه به 7 میلیون خودروی فرسوده که در خیابان ها داریم، سال ها زمان می برد که خودروهای موجود فرسوده را از رده خارج کنیم.
ما امسال آیین نامه اجرایی ماده 10 قانون ساماندهی صنعت خودرو را مصوب و ابلاغ کردیم که برای امسال قرار است بیش از 112 هزار خودرو اسقاط شود. تا امروز هم حدود 80 هزار دستگاه اسقاط شده این در حالی است که در سال 1402 فقط 72 هزار دستگاه اسقاط شد.
بالاخره راهکار برای استانداردسازی مصرف بنزین و کنترل هوای آلوده چیست؟
طبیعتا تنها راهکار، توسعه سیستم حمل ونقل عمومی است. اگر بسیاری از شاغلان با استفاده از حمل ونقل عمومی احساس آرامش خاطر داشته باشند، از وسایل شخصی شان استفاده نخواهند کرد. ولی الان می بینید که ما در این بخش هم فرسودگی و هم کمبود داریم .