آبروداری برای فرهنگ ما
استاد بهاءالدین خرمشاهی
شاگرد علامه
آغاز آشنایی من با دکتر محقق، سال 1343 بود که دروس دانشگاهی و حوزوی را نزد وی فرامیگرفتم. دکتر محقق با سفرهای علمی و حضور و عضویت در مجامع علمی معتبر جهان برای فرهنگ اسلامی و ایرانی این سرزمین در جهان آبروداری میکند. آغاز آشنایی من با دکتر محقق سال 1343 بود که دروس دانشگاهی و حوزوی را نزد وی فرامیگرفتم. او در زبان و ادبیات عربی و فارسی استادی بیبدیل است و توانایی نوشتن و سخن گفتن به زبان انگلیسی را نیز دارد. همچنین سخنرانیهای مهمی در مجامع علمی معتبر جهان انجام داده است. دکتر محقق در 40 سازمان علمی، ادبی و زبانی و حتی مرتبط با طب اسلامی فعالیت کرده است. بیتردید او بزرگترین دانشمند ایرانی در زمینه تاریخ طب اسلامی و ایرانی است.
ذاتاً معلم است
استاد کامران فانی
شاگرد علامه
سال 1343 به همراه بهاءالدین خرمشاهی از رشته پزشکی به ادبیات فارسی تغییر رشته دادیم و در درس عربی دکتر محقق حاضر شدیم. از همان آغاز متوجه شدیم که او ذاتاً معلم است، چرا که با شور و شیفتگی بسیار و شیوهای بدیع تدریس میکرد. دکتر محقق مدتی رئیس بخش نسخ خطی کتابخانه ملی بود و اولین فهرست نسخ خطی این کتابخانه را تهیه کرد که بعدها با همکاری سیدعبدا... انوار این فهرست کامل شد. دکتر محقق علاوه بر دروس دانشگاهی، دروس حوزوی را نیز در مدارس سپهسالار و مروی خواند. بنابراین، هم در معارف گذشته و هم در علم معاصر و جدید، از دانشی گسترده برخوردار است. افرادی که گستره مطالعاتی وسیعی دارند، معمولاً دانش عمیقی ندارند، اما دکتر محقق در این زمینه یک استثناست که همزمان در زمینه تاریخ پزشکی اسلامی، ادبیات فارسی و عربی، کلام، فقه و فلسفه صاحبنظر است.
یک دانشمند منزوی نیست
دکتر غلامعلی حداد عادل
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی
باید ارجمندی دکتر را در این دانست که در هجوم تجدد، نسل دانشگاهی را با معارف آشنا کرد. بعضیها در حوزهها درس خواندهبودند ولی وقتی به دانشگاه آمدند دیگر پشت سر خود را نگاه نکردند، اما امثال محقق چنین نبودند. نکتهای که در کار او قابل توجه است، تنوع کارهای علمی اوست؛ از تدریس ادبیات عرب و تالیف کتابهای عربی گرفته تا کارهای قرآنی، انواع کارهای کلامی و... . دکتر محقق به تاریخ علم و طب اسلامی هم علاقهمند بوده و توجه وسیع داشته اند، طیف وسیع آثار استاد محقق تصحیح کتابهای طب اسلامی است و از این نظر به عنوان مرجع شناخته میشوند. او یک دانشمند منزوی نبوده است که خود را در اتاقی محبوس کند. او همراه بیقرار و فعال در عرصه تأسیس موسسات علمی بوده است. با استادان غربی حشر و نشر زیادی داشته است؛ استادانی که جزو مشاهیر خاورشناسی بودهاند. یکی از خصوصیات مهم او تشویق جوانان است.
یار دیرینهاش کتاب است
استاد سید عبدا... انوار
نسخهشناس برجسته و دوست علامه
امروز [و در جلسه بزرگداشت دکتر مهدی محقق] برای آنان که با رسائل افلاطون آشنایی دارند، این مجلس عالی درست مفاد رساله «ضیافت» افلاطون را تداعی میکند، اما با این فرق که در آن «ضیافت»، هدف تجلیل از آگاتون بود ولی اهمیت سقراط آن مجلس را به آنجا رساند که در رساله «ضیافت» افلاطون، هرچه آمده از سقراط است نه آگاتون، اما در این مجلس، همه صحبتها درباره استاد محقق است. آشنایی من و استاد محقق به 63 سال پیش بازمیگردد که هر دو، پا در دشت جنون گذاشته بودیم؛ مراد از دشت جنون همان حیرت است. در تمام منازل سلوک، ایشان هرگز از یار دیرینه خود، یعنی کتاب جدا نشدند. امید آن که دوران بگذرد و ایشان با جوانیِ همواره، ساقیِ فرهنگ و کتاب باشند.