پس لرزه های قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان در سینمای ایران
تعداد بازدید : 63
احتمال رفتن رئیس سازمان سینمایی
بعد از اصلاح قانون «ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان» و تصویب آن توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی، می توان به بررسی وضعیت مدیران سازمان سینمایی امید بیشتری داشت ؛ با اجرایی شدن این قانون احتمال کناره گیری هفت مدیر سینمایی وجود دارد.
به گزارش تسنیم، سرانجام قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان در مجلس اصلاح شد و نمایندگان با ترمیم این قانون، استثناها را در به کارگیری بازنشستگان کاهش دادند. قانون «ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان» برای اولین بار در جلسه علنی 20اردیبهشت 1395 مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در 29 اردیبهشت 1395 به تأیید شورای نگهبان رسید. اما اجرایی شدن آن را به دلیل موانع و تبصره های متعدد در فضای اجرایی کشور ندیدیم.
دستگاه های مشمول مکلف اند ظرف مدت شصت روز از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون، آن دسته از افرادی را که برخلاف مفاد این قانون به کار گرفته شده اند، از خدمت منتزع و با آنان تسویه حساب کنند. افراد مذکور نیز باید در مهلت قانونی، از سمت و پست خود کناره گیری کنند. پرداخت هرگونه وجه پس از این مهلت از هر محل و تحت هر عنوان در حکم تصرف غیرقانونی در اموال دولتی است.
این قانون در سازمان سینمایی و نهادهای زیرمجموعه آن مصادیقی پیدا می کند که مهم ترین آن ها محمدمهدی حیدریان رئیس سازمان سینمایی کشور و منوچهر شاهسواری مدیرعامل خانه سینماست که البته خانه سینما یک نهاد صنفی است اما در مشاغل دیگر این مدیر 15 شغله، می توان امید به تغییر و برکناری داشت. ماهیت تصویب این قانون و در واقع روح حاکم بر آن، باز کردن مسیر برای تصدی مشاغل مدیریتی برای جوانان است و تصدی یک مدیر بر چندین شغل می تواند با روح حاکم بر این قانون در تضاد باشد. جالب است بدانید حیدریان خود در سال 61 با 21 سال سن، مدیرکل نظارت و ارزشیابی معاونت سینمایی می شود. در 33 سالگی مدیر سیمافیلم می شود و در42 سالگی معاونت سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را برعهده می گیرد و بعد از 10 سال دوباره رئیس سازمان سینمایی می شود.
از دیگر مدیران سازمان سینمایی که با اجرایی شدن این قانون می توان منتظر تغییرشان بود، علیرضا رضاداد دبیر جشنواره فیلم کودک و نوجوان، مهدی یزدانی مدیرعامل موسسه رسانه های تصویری، مجید مسچی مدیرعامل موسسه سینما شهر، محمود اربابی معاون توسعه و تحقیقات سازمان سینمایی و علیرضا قاسم خان مدیر موزه سینماست.
امیدواریم مدیران خود دلایل تصویب چنین قانونی را متوجه باشند و با احترام واقعی به این تفکر که باید نگاه تازه ای به عرصه مدیریتی کشور داشت و جانی تازه به آن داد، خود در اجرای آن کوشا باشند و با استفاده از تبصره ها و خلأهایی که ممکن است در مفاد قانونی وجود داشته باشد، به دنبال حفظ سمت های مدیریتی خود نباشند. به عنوان مثال اگر نگاهی به عناوین شغلی منوچهر شاهسواری داشته باشیم، متوجه خواهیم شد چرا لزوم تکمیل چنین قوانینی احساس می شود. هرچند که برخی از عناوین شغلی او ممکن است پاره وقت باشد اما در شرایط اقتصادی فعلی، همان عناوین شغلی هم می تواند عده ای را از شرایط بد اقتصادی نجات دهد. هنرمندان زیادی هستند که قادر به انجام این مشاغل اند ولی فرصت حضور ندارند. در ادامه مروری داریم بر فهرست مسئولیت های پانزده گانه منوچهر شاهسواری:
- مدیرعاملی خانه سینما
- حضور در شورای صنفی نمایش
- عضویت در شورای صدور پروانه ساخت
- عضویت در هیئت مدیره صندوق اعتباری هنر
- عضویت در هیئت امنای مدرسه ملی سینما
- عضویت در هیئت امنای موسسه رسانه های تصویری
- عضویت در هیئت امنای بنیاد سینمایی فارابی
- عضویت در هیئت امنای مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی
- عضویت در شورای تصویب فیلم نامه حوزه هنری
- عضویت در هیئت امنای موزه سینما
- عضویت در هیئت مدیره موسسه هنرهای تصویری سوره
- دبیری شورای عالی تهیه کنندگان
- عضویت در شورای بررسی صلاحیت دفاتر سینمایی در سازمان سینمایی
- قائم مقامی شورای عالی اکران
- عضویت در کمیته یکپارچه سازی و ارتقای تهیه کنندگی
با این تفاسیر شاید مدیران دیگری هم در سازمان سینمایی باشند که مصادیق مدیران چندشغله و بازنشسته را پیدا کنند که برای پیگیری و تغییر این رویه غلط در سازمان سینمایی، لازم است نهادهای ناظر تمرکز بیشتری بر آن داشته باشند تا بتوان به تغییر رویه مدیریت در سینمای کشور و به دنبال آن تغییر بنیادین در ابعاد مختلف سینما امید داشت و این صنعت را که در آستانه ورشکستگی است، نجات داد.