بررسی مزایای قوانین کار و تأمین اجتماعی برای بانوان
تعداد بازدید : 105
9 الگوی بازنشستگی برای بانوان شاغل
نویسنده : جواد نوائیان رودسری info@khorasannews.com
مسئولیت بانوان شاغل، به مراتب سنگین تر از آقایان است. خانمها باید افزون بر تحمل سختیهای اشتغال، وظیفه سنگین نگهداری فرزندان را هم به دوش بکشند. به همین دلیل، توجه به مشکلات بانوان شاغل، در تنظیم و تدوین قوانین ضروری به نظر میرسد. بر همین اساس، قانون گذار تمهیداتی را برای خانمهای شاغل در نظر گرفته است تا بتوانند از عهده مسئولیتهای متعدد و مهم خود برآیند؛ بنابراین، بانوان میتوانند با آگاهی از این مقررات، برای استیفای حقوق قانونیشان اقدام کنند.
اشتغال و بازنشستگی بانوان
به لحاظ پرداخت حقوق و مزایا، تفاوتی میان مردان و زنان کارگر نیست. با این حال، با توجه به ویژگیهای جسمی بانوان، قانون گذار در ماده 75 قانون کار، مقرر کرده است:«انجام کارهای خطرناک، سخت و زیانآور و نیز حمل بار بیشتر از حد مجاز با دست و بدون استفاده از وسایل مکانیکی، برای کارگران زن ممنوع است. دستورالعمل و تعیین نوع و میزان این قبیل موارد با پیشنهاد شورای عالی کار، به تصویب وزیر کار و امور اجتماعی خواهد رسید.» همچنین، برای بازنشستگی بانوان کارگر نیز تمهیداتی اندیشیده شده است. طبق مندرجات پایگاه اینترنتی سازمان تأمین اجتماعی، «شرایط سنی بازنشستگی برای بانوان، پنج سال از آقایان کمتر است. به این معنا که خانمها، با سن کمتری میتوانند بازنشسته شوند. نکته بعدی درباره سابقه لازم برای بازنشستگی، این است که این موضوع عموماً برای خانمها و آقایان یکسان است، ولی در چند مورد برای خانمها از نظر سابقه شرایط سهلتری در نظر گرفته شده است. نکته بعدی مربوط به وجود شرایط همزمان سن و سابقه برای بازنشستگی بانوان است. به این معنا که به غیر از سه مورد (بازنشستگی در مشاغل سخت و زیانآور، بازنشستگی جانبازان و بازنشستگی با ۳۵ سال سابقه پرداخت حقبیمه) قاعده اصلی در بازنشستگی، تحقق توامان شرط سن و سابقه در احراز بازنشستگی است.» مطابق مندرجات این پایگاه اینترنتی، انواع بازنشستگی برای بانوان شاغل تحت پوشش قانون تأمین اجتماعی، عبارت است از:«۱- بازنشستگی با ۴۵ سال سن و ۳۰ سال سابقه، 2- بازنشستگی با ۵۵ سال سن و حداقل ۲۰ سال سابقه، 3- بازنشستگی با ۲۰ سال سابقه و ۴۲ سال سن برای مشمولان قانون کار، 4- بازنشستگی با ۲۰ سال سابقه متوالی یا ۲۵ سال سابقه متناوب در مشاغل سخت و زیانآور، 5- بازنشستگی با ۲۰ سال سابقه بدون شرط سنی برای جانبازان، 6- داشتن حداقل ۲۰ سال سابقه و ۴۵ سال سن برای معلولان عادی، 7- داشتن ۳۵ سال سابقه بدون شرط سنی، 8- داشتن ۵۵ سال سن با حداقل۱۰ سال سابقه متناسب با سنوات پرداخت حقبیمه؛ در این حالت بیمهشده میتواند با ۱۰ سال سابقه و بیشتر تا ۲۰ سال، درخواست بازنشستگی کند که مستمری وی به میزان سنوات پرداخت حقبیمه خواهد بود.(بین ۱۰ تا ۲۰ روز حقوق؛ در این صورت چنان چه حقوق وی از حداقل پایینتر باشد، مستمری تا حداقل حقوق افزایش پیدا نمی کند.)، 9- بانوانی که سن آنها به ۵۵ سال رسیده است، ولی زیر ۱۰ سال سابقه دارند، میتوانند با پرداخت حقبیمه سنوات کسری تا 10 سال سابقه، با 10روز حقوق بازنشسته شوند که در این صورت نیز، چنان چه حقوق آنها از حداقل حقوق مصوب شورای عالی کار کمتر باشد، ترمیم نخواهد شد.» همچنین، کارفرما میتواند برای کارگر خانمی که به 60 سالگی رسیده است و سابقه لازم را دارد، از سازمان تأمین اجتماعی تقاضای بازنشستگی کند.
قانون تأمین اجتماعی و توجه به مسئولیت مادری
یکی از حساسترین مسئولیتهای بانوان، مسئولیت مادری است. مسئولیت مادری برای بانوان از دوران پیش از زایمان آغاز میشود و پس از زایمان نیز با نگهداری از نوزاد و سپس، مراقبت از کودک، ادامه پیدا میکند. مطابق قانون، بانوان شاغل میتوانند از شش ماه مرخصی ایام بارداری استفاده کنند. سه ماه از این شش ماه، الزاماً باید مربوط به دوران بعد از زایمان باشد. در طول این مدت، حقوق مادران توسط سازمان تأمین اجتماعی پرداخت(به استثنای بانوان شاغل در کارگاههای مشمول ماده 64 قانون تأمین اجتماعی) و مدت استفاده از این مرخصی، جزو سابقه بیمه آن ها منظور میشود. نکته دیگری که باید به آن توجه کرد این است که اگر بانوی کارگری، در ایام بارداری و پیش از استفاده از مرخصی، به دلیل عوارض ناشی از آن، دچار مشکلات جسمی شود و به استراحت نیاز داشته باشد، حسب مورد و با نظر پزشک معتمد سازمان، میتواند از مرخصی استعلاجی استفاده کند و این مرخصی، جزو مرخصی ایام بارداری وی محسوب نمیشود. خانمهای کارگری میتوانند از مرخصی ایام بارداری استفاده کنند که اولاً ، طی یک سال قبل از زایمان، حداقل سابقه پرداخت 60 روز حق بیمه را به سازمان تأمین اجتماعی داشته باشند؛ ثانیاً، در مدت استراحت و مرخصی بارداری، حقوقی دریافت نکنند و ثالثاً، در تاریخ اعلام درخواست مرخصی ایام بارداری، مشغول به کار یا در مرخصی استحقاقی باشند. برای ارائه تقاضای مرخصی ایام بارداری، مادران باید با در دست داشتن دفترچه درمانی بیمه تأمین اجتماعی، گواهی پزشک معالج و حسب مورد، تأییدیه مراجع پزشکی ذیربط، به همان شعبهای از تأمین اجتماعی که بیمه آن ها در آنجا رد میشود، مراجعه کنند.مرخصی ایام بارداری، براساس قانون کار، یکی از مصادیق تعلیق قرارداد کار محسوب میشود و کارفرما، مطابق تبصره ماده 76 قانون کار، موظف است بانوی کارگر را پس از پایان مدت مرخصی بارداری، به کار سابق خود بازگرداند. با این حال، در بسیاری از موارد، کارفرمایان به بهانه خاتمه قرارداد کار، از پذیرش مادران شاغل خودداری میکنند. در این شرایط، این قبیل بانوان میتوانند با مراجعه به شوراهای حل اختلاف ادارات کار، برای احقاق حقوقشان اقدام کنند. در غیر این صورت نیز، خانمها میتوانند در چارچوب مقررات و قوانین مربوط، از مقرری بیمه بیکاری استفاده کنند. نکته دیگری که باید درباره مرخصی و مقرری ایام بارداری مادران به آن اشاره کنیم، این است که برای استفاده از این تسهیلات، داشتن بیمه اجباری ضرورت دارد. به این معنا که اگر شما در زمره بانوانی هستید که خود را بیمه خویشفرما یا در اصطلاح «بیمه اختیاری» کردهاند، نمیتوانید از تسهیلات پیش بینی شده برای مادران، در قانون تأمین اجتماعی استفاده کنید.
یک امتیاز برای مادران شاغلِ بیکار شده
موضوع مرخصی ایام بارداری در قانون، برای مادرانی پیشبینی شده است که هنگام زایمان، شاغل هستند. در این بین، مادرانی هستند که مدتی پیش از زایمان، از کار بیکار شدهاند. خوشبختانه قانون گذار برای این دسته از مادران نیز تمهیداتی اندیشیده است تا بتوانند از کمک هزینهای، هرچند مختصر، استفاده کنند. بر اساس ماده 67 قانون تأمین اجتماعی، «بیمهشده زن یا همسر بیمهشده مرد، در صورتی که ظرف یک سال قبل از زایمان، سابقه پرداخت حق بیمه شصت روز را داشته باشد، میتواند به شرط عدم اشتغال به کار، از کمک بارداری استفاده نماید. کمک بارداری، دو سوم آخرین مزد یا حقوق بیمه شده، طبق ماده ۶۳، میباشد که حداکثر برای مدت دوازده هفته، جمعاً قبل و بعد از زایمان، بدون کسر سه روز اول، پرداخت خواهد شد.» با وجود آنکه در این ماده قانونی، صحبت از «همسر بیمه شده مرد» نیز به میان آمده است، اما هم اکنون، به دلایلی که مشخص نیست و در پایگاه اطلاع رسانی سازمان تأمین اجتماعی هم به آن اشارهای نشدهاست، کمک هزینه ایام بارداری موضوع ماده 67، تنها به بانوان بیمه شده پرداخت میشود.